Maritimt fokus i ibenik
Andre dag av Kongeparets statsbesøk til Kroatia fant sted i havnebyen ibenik. Felles prosjekter og interesser innenfor maritim sektor sto i sentrum for dagens program.
ibenik ligger ved kysten av Dalmatia, om lag åtte mil nord for Split. Den dype bukten utenfor bidrar til å gjøre byen til en naturlig havn.
Åpnet maritimt senter
iNAVIS er et innovasjonssenter der norske og kroatiske myndigheter sammen skal utvikle maritim sektor i Kroatia. Senteret skal legge til rette for samarbeid mellom myndigheter, næringsliv, utdannings- og forskningsinstitusjoner.
Senteret ble åpnet ved at Kong Harald avduket plaketten på byggets forside. I talen sin, understreket Kongen hvordan sjøfart og shipping alltid har vært en sentral del av samhandlingen mellom Norge og Kroatia, og at Kroatia i dag står fram som en likeverdig partner i den videre utviklingen av maritim sektor:
In recent years, Croatia has developed at an amazing pace. With the establishment of the ibenik Maritime Innovation Centre as a joint Croatian-Norwegian enterprise, Croatia has become a partner country with which Norway cooperates on equal terms. ( )
I believe that iNavis will provide a good basis for further development and promotion of our shared and long-established expertise in the maritime sector and shipping industries.
Døpte Hedda og Hælge
Fra iNAVIS reiste Kongeparet til Prgin nautiske senter, der Dronning Sonja døpte de norske båtene Hedda og Hælge.
Nautical Centre Prgin (NCP) er et konsern bestående av 10 selskaper, alle innenfor maritim sektor. Virksomheten startet med charter i 1995, og i dag driver konsernet også verft og marina, i tillegg til å arrangere båtmessen Adriatic Boat Show.
Hedda og Hælge tilhører det norske selskapet Nordic Aqua Boats og er bygget her i ibenik.
ibeniks historiske sentrum
Kongen og Dronningen ankom ibeniks historiske sentrum etter en guidet tur med seilbåten M/Y Kadena. De gikk i land på bryggen ved St. Jacobs katedral, der de ble tatt i mot av biskop Ante Ivas.
ibenik har dokumentert historie tilbake til 1066, men ble hardt rammet under borgerkrigen på 1990-tallet da både gamlebyen og katedralen ble bombet. St. Jacobskatedralen sto ferdig i 1536 og regnes som den viktigste renessansebygningen i Kroatia. Den ble oppført på UNESCOs verdensarvliste i 2000, og skadene katedralen ble påført under bombingen er utbedret.
Kong Harald og Dronning Sonja fikk en omvisning i den gamle katedralen, og et lokalt kor ga en liten konsert for Kongeparet.
Avsluttet etter offisiell lunsj
Kongen og President Ivo Josipović møtte pressen til et avsluttende møte på torget før Kongeparet og Presidenten var ordfører Ante upanović gjester til lunsj på Rådhuset restaurant.
Etter måltidet tok Kong Harald og Dronning Sonja farvel med President Josipović og avsluttet formelt statsbesøket til Kroatia.
Fakta om Den kroatiske republikk
Hovedstad: Zagreb
Største byer: Zagreb, Split og Rijeka.
Størrelse: 56 542 km²
Befolkning 2011: 4,4 millioner
Offisielt språk: Kroatisk.
Styresett: Republikk
Statsoverhode 2011: President Ivo Josipović
Det ble opprettet diplomatiske forbindelser mellom Norge og Kroatia i 1992. Kongeparets besøk mai 2011 er det første norske statsbesøk til landet. Tidligere President Stjepan Mesić besøkte Norge i 2005.
Norsk prosjektsamarbeid med Kroatia har i hovedsak fokusert på maritimt samarbeid og minerydding.
Nærmere 135 000 norske turister besøkte Kroatia i 2010, og tallet har vært sterkt økende de siste årene.
Kilde: UD