Offerplass mellom Kvænangen og Alta

1000 kulturminner registrert mellom Balsfjord og Hammerfest

19. november 2012

Sametinget har funnet boplasser, offerplasser, graver, fangstgroper, reingjerder av stein og flere andre samiske kulturminner langs Balsfjord-Hammerfest-linjen. Det viser Sametingets registreringer. Mange av kulturminnene kan bli ødelagt ved en utbygging.

I forbindelse med Statnetts konsesjonssøknad for ny 420 kV-kraftledning mellom Balsfjord og Hammerfest ble det i 2010 satt i gang et prosjekt i Sametinget for å avklare om og i hvilken grad en eventuell utbygging vil berøre automatisk fredete samiske kulturminner.

Mange kulturminner

Den planlagte linjen går gjennom områder der det har vært lite eller ingen kulturminneregistreringer tidligere. Sametinget har derfor gjennomført befaringer og registreringer langs linjetraseen i 2010, 2011 og 2012. Det er funnet nærmere 1000 kulturminner som i varierende grav vil bli berørt ødelagt hvis linjen bygges.

-Antall kulturminner er oppsiktsvekkende stort, sier Kjersti Schanche, Sametingets prosjektleder for kulturminneregistreringene.  At kulturminnene ligger på rekke og rad langs linjetraseen er en indikasjon på at det i disse områdene finnes mange flere spor fra fortidig aktivitet og bosetning, og at de har vært viktige samiske bruksområder langt tilbake i tid, sier Schanche.

Hver tredje kulturminne er definert som automatisk fredet ifølge lov. Resten har enten uavklart vernestatus eller de er fra nyere tid. Også kulturminner med uavklart vernestatus kan ved nærmere undersøkelse vise seg å være automatisk fredet.

Offerplasser

Av kulturminnetyper kan nevnes ildsteder – hvorav de aller fleste representerer teltboplasser, varder, skyteskjul/bogastiller, reingjerder av stein, hellere og vindskjul, melkegjemmer gravd ned i bakken, steinovner, fangstgroper, graver, gammetufter, tjæremiler (i lavereliggende skogsområder), sieidier og offerplasser.

Flere steder er det registrert steinkonstruksjoner der funksjonen er uviss.  Mange av de registrerte kulturminnene, særlig i høyfjellet, er spor etter reindriftsamiske sesongboplasser eller aktiviteter knyttet til reindrift fra ulik tid.

-Ett av de mer oppsiktsvekkende funnene er en offerplass ved en stor, splittet kampestein, der det var lagt inn en hodeskalle av bjørn i et hulrom under steinen. Dette funnet ligger på god avstand fra linja, og trues ikke av utbyggingen, sier prosjektleder Kjersti Schanche.

Kan bli ødelagt

Sametinget har påvist flere områder der en utbygging kan skade eller ødelegge kulturminner.

-Vi er nå i en god prosess med Statnett der vi forsøker å fine løsninger på hvordan en evt. utbygging skal berøre færrest mulig kulturminner, sier Schanche. Dette fordrer bl.a. at utbygger må videreformidle informasjon om kulturminnene og gi klare retningslinjer for hvordan disse skal bevares til alle de som utfører arbeidet i marka. Men i noen tilfeller vil det være vanskelig å komme utenom en dispensasjonssøknad, som skal fremmes for Riksantikvaren. I disse tilfellene vil det være aktuelt med nærmere undersøkelser/arkeologiske utgravninger. Per i dag ligger det an til at dette i det minste vil gjelde for 4 områder, sier Schanche. 

For mer informasjon: Prosjektleder Kjersti Schanche 784 74 011

 

Rapporten er vedlagt.

Ildsted
Del av et gammelt steingjerde ved Stálloborčohkka i Storfjord
Et kjøttgjemme i steinur ved Galbmádjačorru, Alta kommune.
Offerplass mellom Kvænangen og Alta_Nært
Powered by eZ Publish™ CMS Open Source Web Content Management. Copyright © 1999-2014 eZ Systems AS (except where otherwise noted). All rights reserved.