Silje Karine Muokta_Sametinget_Nært

Bevilgninger til prosjekter og utviklingsarbeid i barnehager i 2015

03. juli 2015

Forprosjekt for etablering av sørsamisk barnehage i Røros,  samiske mattradisjoner, språkutvikling og joik i barnehagen er noen prosjekter som har fått støtte fra sametingsrådet.

-Det store mangfoldet i det samiske samfunnet gjør at de ulike barnehagene må legge til grunn den lokale kulturen for sin barnehage. Det finnes en rekke variasjoner i dagens barnehager for hvilket språktilbud det gis, og hvorvidt den lokale samiske kulturen kan legges til grunn i barnehagenes arbeid. Prosjektsøknadene viser mangfoldet og lokale behov i barnehagene, sier sametingsråd Silje Karine Muotka.

Sametinget har bevilget tilskudd til seks prosjekter. Árran mánájgárdde er bevilget midler  på 150 000 til et prosjektet som har som mål å å styrke barnas muntlige språkutvikling. Dette gjennom at barnehagen har en giellatjiehppe på toppen av ordinær bemanning.  Ástávuona sámi mánáidgárdi er bevilget midler på 150 000 kroner til et prosjekt som har som mål å øke samisk språkinnlæring hos barna, samt implemenntere språkbadsmetodikken i hele barnehagen. Aajege samisk språk – og kompetansesenter har fått midler til et forprosjekt for etablering av sørsamisk barnehage i Røros, og er bevilget 110 000 kroner.

Det er videre bevilget midler til mindre prosjekter som går på at det skal jobbes med fremming av den lokale  samiske kulturen i lule- og sørsamiske områder. Snåsa montessori barnehage er bevilget til to mindre prosjekter. Prosjektet samisk mat i Snåsa montessori barnehage har som formål å lære om samiske mattradisjoner og å utvikle samisk språk knyttet til denne tradisjonen. Med prosjektet joik i barnehagen ønsker de bidra til at barn blir mer kjent med sørsamisk musikktradisjon og sørsamisk språk ved  bruk av joik/vuelie. Holtet barnehage er bevilget 32 000 kroner til gjennomføring av prosjektet tradisjonell låvddagoahte som språkarena, som har som formål  å skape en arena for samisk språk og kultur i barnehagen.

Bevilgninger til pedagogisk materiell og leker

Målet med tilskuddsordningen er at det utvikles pedagogisk materiell og leker til  bruk i barnehager med samisk barnehagetilbud. Tilskuddsmottakere for denne tilskuddsordning er forlag og fagmiljøer i samarbeid med barnehager.

Prosjekter som prioriteres er språkstimulerende materiell, som trykte spill og puslespill og applikasjoner som er egnet for barn i alderen 0-3år.

Søknadssummen var over 5,8 millioner og det er bevilget i overkant av 3 millioner til utvikling av språkstimuleringsmateriell.

Midlene er fordelt på fire prosjekter:

ČálliidLágádus as: Puslespill- tall og farger for de minste på nord-,lule- og sørsamisk

Intempo AS: Bravoleken oversatt og tilpasset samisk språk – forenklet applikasjon for smarttelefoner på nord-,lule –og sørsamisk

GROM as: Troll i ord – samisk eventyreske på nord-,lule- og sørsamisk

Davvi Girji: 6 puslespill på nordsamisk

-De store variasjonene i barnas språkkompetanse gir utfordringer i å tilrettelegge for språkstimulering. Barnehagene må derfor bygge tilbudet ut fra barnas språklige utvikling og bakgrunn.  Det er avgjørende at pedagogisk materiell og leker er lett tilgjengelig i barnehagene. Dette for å skape grunnlag for barns lek og aktiviteter, og også for organisering av ulike læringssituasjoner, sier sametingsråd Silje Karine Muotka.

- Pedagogisk materiell og leker skal bidra til at de ansatte og barna sammen tar i bruk samisk som lekespråk, lærespråk og velger å bruke samisk når de er sammen med andre samiskspråklige, sier Muotka

Tilskudd til samiske barnehager og barnehager med samisk avdeling til barnehager

Det er tildelt 6 604 700 i tilskudd over ordningen tilskudd til samiske barnehager og barnehager med samisk avdeling til barnehager.

Tilskuddene er beregnet etter antall samiske avdelinger i barnehagen og antall samiskspråklige ansatte i avdelingene (begrenset oppad til to samiskspråklige ansatte pr. avdeling). Det er tildelt tilskudd til både private og kommunale samiske barnehager.

Fordelingen er som følgende:

Alta kommune: kr 650 000 er fordelt til 3 barnehager.

Kautokeino kommune: kr 2 156 000 er fordelt til 7 barnehager

Karasjok kommune: 968 700 er fordelt til 3 barnehager

Nesseby kommune: kr 520 000 er tildelt en barnehage

Porsanger kommune: kr 390 000 er fordelt til 3 barnehager

Tana kommune: kr 520 000 er fordelt 3 barnehager

Lavangen kommune: kr 130 000 er tildelt til en barnehage

Målselv kommune: kr 130 000 er tildelt til en barnehage

Nordreisa kommune: kr 130 000 er tildelt til en barnehage

Evenes kommune: kr 260 000 er tildelt til en barnehage

Tromsø kommune: kr 390 000 er tildelt til to barnehager

Oslo kommune: kr 260 000 er tildelt til en barnehage

For mer informasjon: Sametingsråd Silje Karine Muotka, 984 87 576

Les mer: http://sametinget.no/nor/Opplaering/Barnehager

 

Powered by eZ Publish™ CMS Open Source Web Content Management. Copyright © 1999-2014 eZ Systems AS (except where otherwise noted). All rights reserved.