Sametingsrådet har nå ferdigbehandlet årets språkprosjektsøknader. Det er til sammen tildelt støtte til 42 språkprosjekter rundt omkring i landet. - Vi fikk inn søknader for litt over 17,2 millioner kroner og det sier seg selv at vi dermed har måtte prioritere strengt mellom tiltakene. I år, som årene før, har vi mottatt mange gode søknader, uttaler rådsmedlem Ellinor Marita Jåma.
Det er bevilget litt over 8 millioner i prosjektstøtte og nytt av året er at støtte til utvikling, oversetting eller tilpasning av applikasjoner til samisk er en prioritet.
Nye språkarenaer
Rådsmedlem Jåma understreker viktigheten av at samisk er et levende språk, som brukes på de arenaer hvor folk befinner seg daglig.
- For å øke bruken av samisk språk så er det viktig at samisk også gjøres tilgjengelig i den digitale verden. Vi har dermed valgt blant annet å gi støtte til utvikling av samiskspråklige spill for barn og unge, samt en samiskspråklig reiseplanlegger ”Neste Avgang Sápmi”. Begge er verktøy som kan brukes i hverdagen og som kan lastes gratis ned til smarttelefoner og nettbrett.
Det er i år bevilget 1,5 millioner kroner til utvikling av applikasjoner på samisk. I alt er det 9 prosjekter som kommer til å motta støtte fra Sametinget.
Språkrøkt for barn og unge
I tillegg til en økt satsning på samiske applikasjoner er Sametinget også opptatt av å styrke språket i de områder hvor samisk i dag er et majoritetsspråk og i daglig bruk.
- Det er svært gledelig at Kautokeino kommune nå får til sammen 500 000 kroner til arrangering av språkleirer for barn og unge. I Kautokeino er det mange barn som har samisk som førstespråk, men det er likevel et behov for å styrke og videreutvikle deres språk, uttaler rådsmedlem Jåma.
Hun påpeker videre at Sametinget har derfor forventinger til at dette vil bidra til en positiv språkrøkt for barn og unge i Kautokeino.
Sametinget har i tillegg støttet Árran julevsámi guovddáš med i overkant av 800 000 kroner for arrangering av språkleirer for barn og unge. Disse språkleirene vil være tilpasset forskjellige alderstrinn og forskjellige språkkunnskaper.
Kontaktperson:
Rådsmedlem Ellinor Marita Jåma, tlf. +47 916 13 460