Sametinget, Samisk Høgskole og Engerdal kommune underskrev 5.februar en avtale for å sikre og utvikle det sørsamiske kompetansemiljøet på Elgå i Engerdal kommune. Avtalen innebærer at Samisk høgskole etablerer seg i det sørsamiske området gjennom en egen avdeling under Senter for samisk i opplæringen, som er lokalisert i Kautokeino.
Målet med avtalen er å sikre og videreutvikle det sørsamiske læremiddel-og terminologiarbeidet, noe som igjen vil øke kvaliteten på opplæringen av sørsamiske barn og unge.
-Jeg er glad og stolt over de positive resultatene man har oppnådd gjennom et langvarig samarbeid mellom Sametinget, Samisk høgskole og Engerdal kommune, og er tilfreds med at vi nå formaliserer samarbeidet slik at vi sammen kan jobbe mer langsiktig, og sikrer forutsigbarhet for fagmiljøet på Elgå, sier Sametingets visepresident Laila Susanne Vars.
Visepresidenten undertegnet den treårige avtalen på vegne av Sametinget under en seremoni på Trysil, hvor også ordfører i Engerdal Lars Erik Hylland, formannskapet i Egerdal kommune og leder for Senter for samisk i opplæringen Lisa Baal deltok.
Bakgrunn for avtalen
Sametinget etablerte et språkmotiveringsprosjekt for de samiske elevene ved tidligere Elgå skole i Engerdal kommune i 2001, dette prosjektet har vært svært vellykket.
Elgå skole er nedlagt på grunn av lavt elevtall. Gjennom Sametingets språkmotiveringsprosjekt og en sterkere opplæringsmodell i skolen har Elgå skole bygd opp en betydelig kompetanse både gjennom praksis og etterutdanning. Partene ønsker å videreføre og videreutvikle denne kompetansen, slik at den vil komme sørsamiske elever til gode. Det er viktig at denne kompetansen i Engerdal sikres gode og forutsigbare rammer for sin utvikling. Gjennom statsbudsjettet er Sametinget gitt ansvaret for oppfølgning av
Historisk avtale
Sametingets visepresident Laila Susanne Vars sier at avtalen er historisk. Den vil være med å styrke sørsamisk opplæring og læremiddelproduksjon.
-Avtalen anerkjenner det enorme arbeidet som lokale ressurspersoner har lagt ned i læremiddel og språkarbeid på Elgå, og etableringen av en avdeling for Senter for samisk i opplæringen i det sørligste samiske området i Norge håper jeg vil gi positive ringvirkninger for hele den sørsamiske regionen. Jeg er glad for at Samisk høgskole nå blir mer synlig tilstede i det sørsamiske språkområdet, og jeg ser behovet for og muligheter også for et tilsvarende samarbeid i det lulesamiske området, sier visepresident Laila Susanne Vars.
Visepresidenten uttrykte i sin tale takknemlighet over den positivitet og gode samarbeidsånd lokalpolitikerne i Engerdal og ledelsen ved Samisk høgskole har vist i avtaleprosessen, og sa at hun håpet at Engerdal kommune nå vurderer etablering av et samisk kultursenter i kommunen for å skape en arena for samisk kulturformidling.
Avtalen har en årlig grunnramme på 1 million kroner. I tillegg forplikter Sametinget seg til å finansiere sørsamiske læremiddelsøknader i tråd med samarbeidsavtalens formål.
For mer informasjon: Visepresident Laila Susanne Vars, + 47 977 54 102