Tanken er å samle elevene tre timer én gang i uka til aktiviteter ledet av unge, samisktalande voksne. Dette vil være utenfor ordinær undervisning, og fokus skal være på å hele tiden snakke samisk.
Sametingspresident Aili Keskitalo er veldig positiv til prosjektet.
– Dette er noe nytt som kommer i tillegg til den vanlige samiskundervisningen, og som vil bidra til å styrke samiskkompetansen til elevene. Det vil øke elevenes omgang med samisk betraktelig.
Nylig framførte Lena Romsdal Hætta sin mastergrad, som har fått tittelen «Å videreføre språket til barna mine var mye vanskeligere enn jeg trodde» – En undersøkelse av Samisk språksituasjon i Alta. Hun oppdaget at selv om foreldre ønsker at barna skal snakke samisk i det daglige er det vanskelig. Mange har forsøkt, men ikke lyktes.
– På steder hvor den samiske befolkningen er i klart mindretall vil det kunne være vanskelig å gjøre språket til en naturlig del av barnas hverdag. Derfor er språkstimuleringsarenaer som Romssa giellariššu særlig viktige, sier Keskitalo.
Romssa giellariššu er et samarbeid mellom Tromsø kommune og UiT Norges arktiske universitet. Samisk foreldrenettverk i Tromsø støtter prosjektet. Det skal rekrutteres samiskspråklige studenter som skal få ansvar for gjennomføring av aktivitetene i prosjektet, og disse skal få veiledning fra språkforskere og andre. Det er også etablert ei referansegruppe for prosjektet sammensatt av språkarbeidere som har erfaring med revitaliseringsarbeid fra ulike deler av Sápmi.
– Prosjektet virker å være godt planlagt, det har gode samarbeidspartnere, og det virker som prosjektet har gode muligheter for å lykkes. Det er også positivt at prosjektet vil bli delt med andre interesserte dersom det gir gode resultater, sier Keskitalo.
For intervju eller spørsmål, kontakt sametingspresident Aili Keskitalo, tlf. +47 971 29 305. Bilder av Keskitalo finnes her. De kan brukes fritt ved kreditering av fotograf.