PRM: Samisk reiselivsprosjekt inn i en ny fase

Sametinget vil i et samarbeidsprosjekt mellom NordNorsk Reiseliv, de tre nordligste fylkene og Innovasjon Norge, styrke samiske reiselivsbedrifter. Sametingsråd Mariann Wollmann Magga håper at prosjektet vil gi et løft for samisk reiselivssatsing.

31556706076_26bc95b9e1_k.jpg

Samisk reiseliv 2.0 er et 3-årig prosjekt som ledes av NordNorsk Reiseliv. Hensikten med reiselivsprosjektet er å styrke kompetansen og markedstilgangen for samiske reiselivsbedrifter. Prosjektet skal gå over tre år. Sametingsrådet har gitt et årlig tilskudd på 850.000 kroner til prosjektet.

Styringsgruppa består av representanter fra Sametinget, NordNorsk Reiseliv og en reiselivsbedrift fra hver av de tre nordligste fylkene. Styringsgruppa har sin offisielle startdato tirsdag 2. mai 2017 i Alta. Leder for styringsgruppa er Ellinor Guttorm Utsi, som har mange års erfaring fra reiselivsnæringen.

Det er i alt 25 ulike samiske reiselivsprosjekter fra de tre nordligste fylkene som får muligheten til å delta. Kompetanseheving og profesjonalisering vil stå helt sentralt. Dette er særlig viktig for at de samiske reiselivsaktørene skal bli bedre rustet til å levere på merkevaren Nord-Norge.

Sametingsråd Mariann Wollmann Magga mener det er et stort potensial i å utvikle samiske reiselivsprosjekter, spesielt nå som reiselivsnæringen i nord blomstrer.

– Den samiske kulturen er unik og vakker. Vi må klare å kommersialisere den uten at vi ødelegger vår kultur. Dette vil også være fokus i dette spennende prosjektet.

Nettverk og møteplasser viktig

Et tidligere samisk reiselivsprosjekt viste at en møteplass for samisk reiselivsnæring er viktig. Faglige diskusjoner, utveksling av tanker og ideer, og det å få innspill på eget produkt, var viktige ingredienser. Nettverksbygging og kunnskapsdeling vil bli tatt med videre i denne nye fasen av prosjektet.  

– Et samarbeid mellom de samiske reiselivsaktørene mener jeg er helt essensielt for at samisk reiseliv skal lykkes. NordNorsk Reiseliv har en spesialkompetanse på reiselivet i nord og dette, sammen med den samiske kompetansen i styringsgruppen og samiske reiselivsbedrifter, vil kunne gi gode resultater, mener Magga.

Hun legger til at samiske reiselivsbedrifter må regne med at de selv må stå for størsteparten av jobben, for det er beinhardt å være bedriftseier, men hun tror at samisk reiseliv 2.0 vil være en sterk bidragsyter til at samisk reiselivsnæring blir en suksess.   

For intervju, kontakt sametingsråd Mariann Wollmann Magga, tlf. 977 02 350For annen informasjon, kontakt rådgiver Kirsten Østby, tlf. 78 47 41 08