PRM: Nye læreplaner for opplæring i samisk fastsatt

Sametingsrådet har i dag fastsatt nye læreplaner for opplæring i samisk som førstespråk og samisk som andrespråk. De nye læreplanene er en del av læreplanverket for skolereformen Kunnskapsløftet – som gjennomføres fra skoleåret 2006-2007.
Publisert av Kuhmunen, John-Marcus. Sist endret 20.04.2006
- Læreplanen i samisk som andrespråk har en unik struktur sammenlignet med alle andre lærplaner i Kunnskapsløftet. Planen er tilpasset elever både med og uten forkunnskaper i samisk språk med den hensikt at alle elever blir motiverte til å lære samisk, sier rådsmedlem Jarle Jonassen.

Læreplanene fastsettes med hjemmel i opplæringsloven, og er gjennomgående læreplaner for hele det 13-årige skoleløpet som omfatter både grunnskole og videregående opplæring. Planene gjelder for opplæring i henholdsvis samisk som førstespråk og samisk som andrespråk, og for elever som får opplæring i nordsamisk, lulesamisk og sørsamisk.

- Læreplanene vil gi et helhetlig og gjennomgående opplæringsløp i samisk for hele grunnopplæringen og vil kunne bety en styrking av det samiske språk, avslutter Jonassen.