PRM: Sametinget fikk gjennomslag i årets jordbruksoppgjør

Terje Trettnes
Sametingsrådet er tilfreds med at partene i årets jordbruksoppgjør ble enige om å øke melkekvotene for Finnmark, i tråd med Sametingets forslag. Økningen er på 1 million liter.
Publisert av Pål Hivand. Sist endret 18.05.2006
- Melkeproduksjonen er helt avgjørende for det samiske landbruket og for landbruket i Finnmark. Fylket har få alternative jordbruksformer. og nettopp derfor blir melkeproduksjonen fra kyr så viktig for å opprettholde de samiske kulturtradisjonene, sier rådsmedlem Terje Tretnes.

Sametingsrådet presenterte sine krav om økte melkekvoter til jordbruksforhandlingene i møte med statsråd Terje Riis-Johansen i april. Økte melkekvoter vil styrke eksisterende landbruk i fylket, samtidig som det vil lette arbeidet med å rekruttere unge og kvinner til næringen. I Finnmark er det i dag 185 melkeprodusenter spredt over et område på 48.000 kvadratkilometer, og melkekvoten for Finnmark utgjør omkring 19 millioner liter.

- Vi vil videreføre vårt samarbeid med Fylkesmannen i Finnmark og bidra til at årets kvoteøkning kommer utviklingsbruk og bruk med kvoter under 100.000 liter til gode. Vårt mål er at det skal være mulig å leve på inntektene av melkeproduksjon i fylket, understreker Tretnes.
Terje Tretnes
Medlem av Sametingsrådet
Terje Tretnes
TelefonMobil
78 47 40 00416 22 599