PRM: Eget program for urfolksforskning i nordområdene

- Det er svært viktig at urfolk selv forsker i sine egne forhold og deltar i den internasjonale kunnskapsoppbyggingen om nordområdene på egne premisseri, uttaler sametingspresident Aili Keskitalo i forbindelse med konferansen for arktiske parlamentarikere som begynner i dag.
Publisert av Kuhmunen, John-Marcus. Sist endret 02.08.2006
- Det er svært viktig at urfolk selv forsker i sine egne forhold og deltar i den internasjonale kunnskapsoppbyggingen om nordområdene på egne premisser. Derfor oppfordrer vi samiske forskermiljøer om å søke samarbeid med tilsvarende miljøer blant andre urfolk i Arktis. Urfolkenes situasjon vil bli sterkt berørt av den framtidige industrisatsingen i nordområdene. Det bør derfor utvikles et eget program for et nærmere framtidig samarbeid mellom urfolksforskere i Alaska, Canada, Grønland, Russland og Skandinavia. Dette vil vi reise som en problemstilling på Den arktiske parlamentarikerkonferansen som åpner i dag i Kiruna, uttaler president Aili Keskitalo i Sametinget i Norge.

- Urfolkenes kultur- og kunnskapstradisjon er utviklet over flere tusen år i Arktis. De ulike urfolksamfunnene har en kulturtradisjon som er basert på høsting av naturressursene i disse områdene. Deres kulturtradisjoner bærer derfor i seg en grunnleggende kunnskap om naturen og dens bærekraft i disse marginale områdene. Det er viktig at denne kunnskapen blir tatt vare på. Men det er også viktig at den blir innarbeidet i nye virksomheter som følger med framtidig olje- og gassindustri i Arktis. I framtidig forskning på konsekvensene av industrielle aktiviteter i Arktis, vil urfolks erfaring og kunnskap representere et utvidet og særegent perspektiv på miljø og de utfordringer utbyggere står overfor i en meget sårbar natur. Ikke minst vil de menneskelige og kulturelle konsekvensene av industisatsingen i nord kunne belyses på en bredere måte av forskere som selv har bakgrunn fra de samfunn det her er snakk om, sier styreleder Lars-Anders Baer i Sametinget i Sverige.

Konferansen for de arktiske parlamentarikerne avholdes annet hvert år. Der møtes valgte representanter fra parlamentene i Canada, Danmark/Grønland, Europaparlamentet, Finland, Island, Norge, Russland, Sverige og USA. Sametingene i Finland, Norge og Sverige deltar også med representanter på konferansen. Årets konferanse avholdes i Kiruna, Sverige i tiden 2.- 4. august 2006.

Før mer information:
Lars-Anders Baer, Styrelseordførande Sametinget Sverige, +46 70 316 20 56
Aili Keskitalo, President Sametinget Norge, +47 97 12 93 05