PRM: Grenselosenes innsats anerkjennes

Sametingsrådet ønsker å anerkjenne grenselosenes innsats under 2. verdenskrig, og foreslår derfor å bevilge 1 million kroner til forsknings- og dokumentasjonsvirksomhet om grenselosenes skjebne, under og etter krigen.
Publisert av Hivand, Pål. Sist endret 04.09.2006
- Grenselosene har ikke fått den anerkjennelse de uten tvil fortjener. De berget livet til mange nordmenn som flyktet under krigen, men har i ettertid vært utsatt for rykter og spekulasjoner og offisielle handlinger som er uverdige, sier visepresident Johan Mikkel Sara.

Sametingsrådet forutsetter at bevilgningen brukes til forsknings- og dokumetasjonsarbeid knyttet til grenselostrafikken i samiske områder generelt, med spesielt fokus på grenselosene i Tysfjord. Arbeidet skal ha fokus på det generelle ved grenselostrafikken, og ikke på grenselosene som enkeltmennesker. Spesiell fokus skal rettes mot grenselosene skjebne som en del av samenes kollektive historie, sett i lys av fornorskningspolitikken. Árran lulesamiske senter får ansvar for etableringen av virksomheten.

- Vi ønsker fokus og oppmerksomhet på hvordan og hvorfor en hel befolkningsgruppe kunne bli utsatt for den tvilsomme behandlingen som grenselosene særlig vil kunne vitne om, sier Sara.
Johan Mikkel Sara
Sametingets visepresident
Johan Mikkel Sara
TelefonMobil
22 42 48 05908 29 047