Sametingsrådet ønsker å anerkjenne grenselosenes innsats under 2. verdenskrig, og foreslår derfor å bevilge 1 million kroner til forsknings- og dokumentasjonsvirksomhet om grenselosenes skjebne, under og etter krigen.
- Grenselosene har ikke fått den anerkjennelse de uten tvil fortjener. De berget livet til mange nordmenn som flyktet under krigen, men har i ettertid vært utsatt for rykter og spekulasjoner og offisielle handlinger som er uverdige, sier visepresident Johan Mikkel Sara.
Sametingsrådet forutsetter at bevilgningen brukes til forsknings- og dokumetasjonsarbeid knyttet til grenselostrafikken i samiske områder generelt, med spesielt fokus på grenselosene i Tysfjord. Arbeidet skal ha fokus på det generelle ved grenselostrafikken, og ikke på grenselosene som enkeltmennesker. Spesiell fokus skal rettes mot grenselosene skjebne som en del av samenes kollektive historie, sett i lys av fornorskningspolitikken. Árran lulesamiske senter får ansvar for etableringen av virksomheten.
- Vi ønsker fokus og oppmerksomhet på hvordan og hvorfor en hel befolkningsgruppe kunne bli utsatt for den tvilsomme behandlingen som grenselosene særlig vil kunne vitne om, sier Sara.