PRM:- Gruveindustrien må anerkjenne urfolkenes rettigheter

Sametingsrådet møter i dag representanter for Mangyanfolket på Filippinene. Hensikten med møtet er å bidra til ivaretakelse av urfolkenes rettigheter i forbindelse med selskapet Crew Gold sine planer om nikkelutvinning på Mindoro, Filippinene.
Publisert av Hivand, Pål. Sist endret 18.09.2006
Nasjonale filippinske myndigheter har gitt klarsignal for prosjektet, men lokalbefolkningen, Den katolske kirken og lokale myndigheter protesterer.

- Crew Gold er et delvis norskeid selskap, og vi vil derfor møte våre kollegaer fra Filippinene for å se i hvilken grad Sametinget kan bidra til at urfolkets rettigheter blir bedre ivaretatt i denne saken. Dersom det viser seg hensiktsmessig og nødvendig, vil vi henvende oss direkte til selskapets ledelse og eiere, sier sametingspresident Aili Keskitalo.

Samtidig deltar Sametinget aktivt i ICMMs arbeid (ICMM -International Council on Mining and Metals) med å utvikle en internasjonal standard for ivaretakelse av urfolksinteresser i forbindelse med internasjonal gruveindustri. ICMM representerer 13 av de største gruveselskapene i verden og 24 av verdens nasjonale og internasjonale bransjeorganisasjoner.

- Den internasjonale gruveindustrien har selv bidratt til sitt dårlige rykte, manglende tillitt og vanskelige samarbeidsforhold mellom industrien og verdens urfolk. I så måte er det et framskritt at industrien selv nå ønsker å sette en standard for sitt samarbeid med urfolk og anerkjennelse av deres rettigheter.

- Sametingets mål med samarbeidet med ICMM er å få industrien til å anerkjenne urfolks rettigheter til sine landområder og ressurser, i tråd med folkeretten. Det må med andre ord mer til, enn runde formuleringer om gode intensjoner, understreker Keskitalo.