Sametingsrådet møter i dag representanter for Mangyanfolket på Filippinene. Hensikten med møtet er å bidra til ivaretakelse av urfolkenes rettigheter i forbindelse med selskapet Crew Gold sine planer om nikkelutvinning på Mindoro, Filippinene.
Nasjonale filippinske myndigheter har gitt klarsignal for prosjektet, men lokalbefolkningen, Den katolske kirken og lokale myndigheter protesterer.
- Crew Gold er et delvis norskeid selskap, og vi vil derfor møte våre kollegaer fra Filippinene for å se i hvilken grad Sametinget kan bidra til at urfolkets rettigheter blir bedre ivaretatt i denne saken. Dersom det viser seg hensiktsmessig og nødvendig, vil vi henvende oss direkte til selskapets ledelse og eiere, sier sametingspresident Aili Keskitalo.
Samtidig deltar Sametinget aktivt i ICMMs arbeid (ICMM -International Council on Mining and Metals) med å utvikle en internasjonal standard for ivaretakelse av urfolksinteresser i forbindelse med internasjonal gruveindustri. ICMM representerer 13 av de største gruveselskapene i verden og 24 av verdens nasjonale og internasjonale bransjeorganisasjoner.
- Den internasjonale gruveindustrien har selv bidratt til sitt dårlige rykte, manglende tillitt og vanskelige samarbeidsforhold mellom industrien og verdens urfolk. I så måte er det et framskritt at industrien selv nå ønsker å sette en standard for sitt samarbeid med urfolk og anerkjennelse av deres rettigheter.
- Sametingets mål med samarbeidet med ICMM er å få industrien til å anerkjenne urfolks rettigheter til sine landområder og ressurser, i tråd med folkeretten. Det må med andre ord mer til, enn runde formuleringer om gode intensjoner, understreker Keskitalo.