Sametingsbygningen - et symbol på det 20. århundrets arkitektur

Sametinget - sametingsalen
Sametingsbygningen er et av 25 norske byggverk som anses som et viktig kulturhistorisk uttrykk for det 20. århundrets arkitektur. Det mener den norske avdelingen av ICOMOS.
Publisert av Hivand, Pål. Sist endret 26.09.2006
ICOMOS Norge er et faglig forum som arbeider med verdensarvproblematikk og kulturminnespørsmål i Norge. ICOMOS er et rådgivende organ i kulturminnesaker for FNs organisasjon for utdanning, vitenskap og kultur (UNESCO).

ICOMOS har nå utarbeidet en liste på 25 bygninger som de mener representerer det beste eller mest typiske ved det 20. århundrets arkitektur i Norge. Blant disse er Sametingsbygningen i Karasjok.

- Sametingsbygningen er både kulturelt, historisk og arkitektonisk viktig i kulturminnesammenheng. Bygningen er et symbol på den politiske og kulturelle utviklingen i Norge og i forhold til samene, forklarer prosjektleder Eirik Bøe.

Hensikten med ICOMOS (International Council on Monuments and sites) arbeid er å øke interessen og kunnskapene om arkitektur fra det 20. århundret. Listen som er utarbeidet vil inngå som det norske bidrag til en verdensomfattende oversikt over det 20. århundrets arkitektur.

Andre byggverk på ICOMOS Norge sin liste er Aker Brygge, Tromsdalen kirke og bru, Gardermoen flystasjon og OL-anlegget på Lillehammer.