PRM: Forpliktende budsjettforhandlinger er nødvendige

Sametingsrådet er tilfreds med at regjeringen nå foreslår å endre budsjettprosessene mellom Sametinget og norske myndigheter. Visepresident Johan Mikkel Sara mener årets forslag til statsbudsjett dokumenterer nødvendigheten av reelle og forpliktende forhandlinger mellom Sametinget og regjeringen.
Publisert av Hivand, Pål. Sist endret 06.10.2006
- Sametingets krav for statsbudsjettet 2007 var svært nøkterne og var utarbeidet i forhold til de behov vi mener det samiske samfunnet står overfor. Regjeringen velger imidlertid å overse de fleste av våre forslag, og bevilger i praksis bare en marginal økning til Sametinget. Misforholdet mellom behov og bevilgninger er det Sametinget som må ta belastningen av, selv om beslutningene er fattet i regjeringen, understreker Sara.

I forslaget for Statsbudsjett 2007 sier regjeringen at det er nødvendig å endre prosedyrene for utarbeidelse av Sametingets budsjett. Sametinget gjennomførte, i tråd med konsultasjonsavtalen mellom Sametinget og regjeringen, drøftingsmøter om statsbudsjettet høsten 2005. Visepresident Johan Mikkel Sara understreker at budsjettprosedyrene må innebære reelle forhandlinger mellom den norske stat og Sametinget.

- Sametinget, som et nasjonalt parlament, kan ikke fortsette og sende politiske ønskelister til et overordnet nivå som selv har politisk interesse i beslutningene om budsjettet. Dette undergraver i praksis Sametinget som politisk arena. Forpliktende budsjettforhandlinger har lenge vært et ønske, og vi er derfor glad for at regjeringen også nå ser nødvendigheten av det, avslutter Sara.
 
Johan Mikkel Sara
Sametingets visepresident
Johan Mikkel Sara
TelefonMobil
22 42 48 05908 29 047