Sametingspresidenten vil styrke urfolkenes deltakelse i Arktisk råd

Urfolks kunnskaper og deltakelse i forvaltningen blir sentrale tema for sametingspresident Aili Keskitalo, som denne uka deltar i Arktisk råds møte i Salekhard i Russland. Ressursutnytting, miljøvern, klima og biologisk mangfold er blant sakene som drøftes.
Sametingspresident Aili Keskitalo deltar denne uka i den norske delegasjonen til ministermøte i Arktisk råd den 25.-26. oktober i Salekhard i Russland. Den norske delegasjonen ledes av utenriksminister Jonas Gahr Støre.

- Jeg har notert meg utkastet til program for Norges formannskap i Arktisk Råd, og registrerer vektleggingen av framtidig helhetlig økosystembasert ressursforvaltning. Urfolkenes spesielle kunnskap, og den betydning videreføringen av denne har for forståelsen av de arktiske samfunn er fremdeles av stor betydning for å sikre en bærekraftig utvikling i den arktiske regionen, mener Keskitalo.

Hun understreker derfor at urfolksdimensjonen og urfolks kunnskaper og kompetanse må være naturlig del når spørsmål om ressursutnytting, miljøvern, klima og biologisk mangfold skal drøftes. Dette er momenter sametingspresidenten vil understreke på ministermøtet i Salekhard.

- Jeg vil også benytte reisen til samtaler med statsråd Jonas Gahr Støre om Sametingets rolle i nordområdepolitikken. Jeg vil særskilt fremme Sametingets syn når det gjelder etableringen av et sekretariatet for Arktisk Råd i Tromsø. Det er viktig å sikre urfolkenes representasjon i et slikt sekretariat, sier Keskitalo.

Arktisk Råd
Arktisk Råd er eneste regionale samarbeidsorgan som omfatter alle de åtte arktiske land: de fem nordiske, USA, Canada og Russland. Rådet har i tillegg permanente deltakere som representerer urbefolkningene i den arktiske regionen. Samerådet er en av seks urfolksorganisasjoner som deltar på alle nivå i Arktisk råd. Norge overtar nå formannskapsvervet i Arktisk Råd for perioden fram til 2008.


 
Publisert av Hivand, Pål. Sist endret 27.10.2006
Aili Keskitalo
Sametingspresident
Aili Keskitalo
TelefonMobil
78 47 40 00971 29 305