PRM: Nettbasert leseprogram for samiske brukere

Sametingets visepresident, Johan Mikkel Sara, er skuffet over at statsråd Heidi Grande Røys har utelatt samisk språk når hun nå lanserer et gratis verktøy for å gjøre tekst i data- og nettsammenheng om til tale for bokmål og nynorsk.
Publisert av Hivand, Pål. Sist endret 30.11.2006
- Vi har to offisielle språk i Norge: norsk og samisk. Samisktalende data- og nettbrukere har et enormt behov for programvare som gjør samisk lettere tilgjengelig i IT-sammenheng. Svært mange samisktalende har det utgangspunktet at de ikke behersker sitt eget skriftspråk, mens de behersker morsmålet muntlig. Et tilbud om såkalt talesyntese-program ville derfor være et svært viktig og etterlengtet verktøy for å styrke det samiske språket på alle nivå, sier visepresident Johan Mikkel Sara.

Fornyingsdepartementet har bedt Telenor og Microsoft om å utvikle et dataprogram som vil gjøre tekst fra programmer og nett om til tale på bokmål og nynorsk. Programvaren vil være gratis og vil bare kunne kjøres på Windows-plattformen. Sametinget startet i 2005 arbeidet med å utvikle et eget stavekontroll og orddelingsprogram for nordsamisk og lulesamisk. Programmet skal kunne kjøre på Windows, Linux og MaxOS. Samtidig har Sametinget laget planer for utvikling av samisk talesyntese.

- Når regjeringen ikke tar hensyn til samisk språk i sine utviklingsplaner, så regner jeg med at man viser vilje til å finansiere Sametingets prosjekt for utvikling av samisk talesyntese. Våre beregninger viser at det vil koste 4,2 millioner kroner per språk. Nordsamisk og lulesamisk språk vil aktuelt i første omgang, understreker Sara.
Johan Mikkel Sara
Sametingets visepresident
Johan Mikkel Sara
TelefonMobil
22 42 48 05908 29 047