PRM: Reindriften må involveres sterkere i tilpasning av reintallet i Finnmark

Reindrift
Sametingspresident Aili Keskitalo understreker at Norge er folkerettslig bundet til et forpliktende samarbeid med Sametinget, og reindriftsnæringen spesielt, i saken om redusert reintall i Finnmark.
Publisert av Hivand, Pål. Sist endret 15.01.2007
Sametingsrådet forutsetter nå at manglende resultater fra arbeidet med å tilpasse antall rein til beitegrunnlaget i Finnmark, samt den nye forskningen, vil medføre at Regjeringen i 2007 presenterer en reindriftslov som formelt gir næringen tilstrekkelig innflytelse på forhold som gjelder reindriften.

- Det er blant annet behovet for reindriftens innflytelse som gjør at Sametinget har krevd at den nye reindriftsloven skal gjelde med de begrensninger som følger av ILO- konvensjonene nr. 169 om urfolk og stammefolk i selvstendige stater. Jeg mener at mange av dagens utfordringer i reindrifta kan løses dersom Regjeringen følger opp Sametingets vedtak i reindriftslovsaken, sier sametingspresident Aili Keskitalo.

Det foreligger en fersk rapport som har vurdert prosessen rundt reintallstilpasning i Vest-Finnmark. Rapporten konkluderer med at Reindriftsstyrets vedtak i 2002 om å oppnå et høyest reintall på 64.300 rein i Vest-Finnmark innen 1. april 2005, ikke har lykkes. Blant annet skyldes dette at reindriftas tradisjonelle kunnskaper i for liten grad har fått muligheten til å bidra til å danne grunnlaget for vedtaket.

- Sametinget har flere ganger påpekt nødvendigheten av at interne forhold innen reindriften også løses av reindriftens organer, og ikke som ensidige beslutninger av norske myndigheter. Det er viktig for legitimiteten i beslutningene, og for resultatet. Vi konstaterer at verken prosess eller resultat er tilfredsstillende. Myndighetene har ikke maktet å etablere en felles forståelse av verken problem eller løsninger med reindriftsutøverne, sier Keskitalo
Aili Keskitalo
Sametingspresident
Aili Keskitalo
TelefonMobil
78 47 40 00971 29 305