PRM: Utkast til retningslinjer for endret bruk av utmark

Aili Keskitalo (2)
Etter en bred og omfattende høringsrunde med 7 folkemøter og 43 høringsuttalelser legger Sametingsrådet nå fram utkast til nye retningslinjer for vurderingen av samiske interesser ved endret bruk av utmark etter finnmarksloven § 4.
Publisert av Hivand, Pål. Sist endret 02.03.2007
På bakgrunn av mange gode innspill har Sametingsrådet søkt å utforme retningslinjene slik at de blir lettere tilgjengelig og enklere å praktisere. Begrepsbruken er klargjort og enkelte av bestemmelsene er slått sammen. Det legges også opp til at tiltak som er i samsvar med vedtatt arealplan ikke forutsetter ny og gjentatt vurdering.

- Flere av høringsinnspillene tar til orde for at retningslinjene ikke må være til hinder for næringsutvikling i Finnmark. Det er viktig for meg med gode og langsiktige rammebetingelser både for tradisjonelle og nye næringer, og vårt utkast til retningslinjer søker å legge bedre til rette for dette. Samtidig er det viktig å understreke at endret bruk av arealene kan medføre at vesentlige verdier og grunnlag for samisk kultur går tapt. Retningslinjene er derfor et viktig redskap for å sikre at offentlige myndigheter og Finnmarkseiendommen tar tilstrekkelig hensyn til samiske interesser i saker om endret bruk av meacchi/utmark, sier sametingspresident Aili Keskitalo.

Sametingsrådet skal ferdigstille innstillingen som oversendes Sametingets plenum for behandling i mai 2007. De nye retningslinjene vil erstatte de midlertidige retningslinjer som ble fastsatt i juni 2006.

- Det utkastet som nå legges frem er ikke politisk ferdigbehandlet av Sametingsrådet. Før vi avgir vår endelige innstiling ønsker vi å gi Finnmark fylkeskommune, Finnmarkseiendommen, Regionrådene, fylkesmannen og Reindriftsforvaltningen muligheter til å komme med ytterligere innspill. Jeg mener at utkastet er et godt utgangspunkt for sluttføring av arbeidet, sier Keskitalo.
Aili Keskitalo
Sametingspresident
Aili Keskitalo
TelefonMobil
78 47 40 00971 29 305