PRM: Likestillingspris til Ristenrauna Magga

Vinner av Nordisk samisk likestillingspris 2007.
Nordisk samisk likestillingspris 2007 går til Ristenrauna Magga for hennes arbeid for samisk språk, samiske helsetjenster og sitt arbeid mot rusmisbruk.
Publisert av Kuhmunen, John-Marcus. Sist endret 06.03.2007
Formålet med likestillingsprisen er å stimulere til økt innsats i arbeidet med å fremme likestilling og likeverd mellom menn og kvinner på tvers av landegrensene i samiske samfunn. Prisen blir delt ut av Pekka Aikio på vegne av Samisk parlamentarisk råd, i dag kl. 16.00 i Trondheim.

Likestillingsprisen består av et kunstverk og et pengebeløp med en samlet verdi på € 10 000,-. Prisen kan gis til enkeltpersoner, grupper, bedrifter, organisasjoner, lag eller foreninger, skoler eller andre offentlige etater som engasjerer seg i slikt arbeid, eller har gjennomført tiltak som har styrket og fremmet likestilling i praksis. Prisen deles ut hvert femte år.

Komiteen er oppnevnt av Samisk parlametarisk råds styre og består av:
- Willy Ørnebakk
- Tone Finnesen
- Nilla Tapiola
- Maria Sofia Aikio
- Birger Nilsson
- Cecilie Ønnhall

Tale ved prisutdelingen
Ærede prisvinner!
Gjester og tilhørere!

Det er en stor glede for meg å få lov til å dele ut Nordisk samisk likestillingspris. Det er første gang prisen deles ut. Formålet med prisen er å stimulere til økt innsats i arbeidet med å fremme likestilling og likeverd mellom menn og kvinner på tvers av landegrensene i samiske samfunn.

Vinneren har jobbet med samepolitikk i mange år, både som representant i Sametinget og som medlem av Samisk parlamentarisk råd. Hun har i en årrekke vært en representant for de samiske kvinnene, både som politiker og som en viktig kulturbærer. Arbeidet med bevaring og utvikling av det samiske språket har stått sentralt i hennes arbeid, både gjennom hennes politiske virke og gjennom de stillingene hun har innehatt. Hennes arbeid er ikke bare begrenset til likestillingsarbeid, men hennes innstats har vært spredt over flere ulike plan, og arbeidet med likestilling har inngått som en naturlig del i dette.

Hun har vært en ivrig forkjemper for at de unge skal benytte det samiske språket i dagligtalen. Hun har videre gjort en stor innsats i å skaffe økonomisk hjelp til kommunene slik at de kan tilby samiskspråklige barnehager.

Årets prisvinner har vært en av drivkreftene for å få etablert bedre helsetjenester på samisk til den eldre delen av befolkningen. De eldre er en viktig ressurs og nyter stor respekt i de samiske samfunn. Det er derfor veldig viktig at dette arbeidet også ivaretas av ivrige ildsjeler.

Av andre saker prismottakeren har jobbet med vil jeg spesielt nevne narkotikaproblemene mange samiske samfunn på finsk side har slitt med. Her har hennes innsats hatt stor verdi spesielt med tanke på at de unge er en investering for framtida.

Dette er bare noen av saksområdene årets prisvinner har arbeidet med. Hun har satt på dagsorden problemstillinger som kanskje ellers ikke ville ha blitt prioritert i så stor grad. Det er med stor takknemlighet vi kan si at hun med sitt engasjement har bidratt til å gi disse sakene økt status i de samiske samfunn, også på tvers av landegrensene i Sápmi.

Nordisk samisk likestillingspris 2007 går til Ristenrauna Magga, et forbilde for samiske kvinner.

Samisk parlamentarisk råd håper at prisen er til inspirasjon for ditt videre arbeid med samepolitikk i et likestillingsperspektiv.

Prisen består av et kunstverk og et pengebeløp med en samlet verdi på € 10 000. Kunstverket er et bilde av den samiske kunstneren Roland Pantze fra Arjeplog. Bildet er uten tittel.

Jeg vil på vegne av Samisk parlamentarisk råd gratulere deg med prisen!

Statutter for nordisk samisk likestillingspris

Formålet med likestillingsprisen er å stimulere til økt innsats i arbeidet med å fremme likestilling og likeverd mellom menn og kvinner på tvers av landegrensene i samiske samfunn.

Likestillingsprisen består av et kunstverk og et pengebeløp med en samlet verdi på € 10 000,-. Prisen kan gis til enkeltpersoner, grupper, bedrifter, organisasjoner, lag eller foreninger, skoler eller andre offentlige etater som engasjerer seg i slikt arbeid, eller har gjennomført tiltak som har styrket og fremmet likestilling i praksis.

Det opprettes en komité for prisen bestående av 6 medlemmer, der hvert av sametingene i Sverige, Finland og Norge oppnevner 1 kvinne og 1 mann. Komiteen oppnevnes i forkant av hver prisutdeling. Forslag på kandidater til prisen kan komme fra komiteen selv, eller fra samiske organisasjoner og institusjoner etter henvendelse fra komiteen.

Prisen deles ut hvert femte år.