PRM: Regjeringens strukturmelding er en gavepakke til rike redere

Aili Keskitalo (3)
Sametingsrådet mener at regjeringens melding om strukturering av fiskeflåten vil innebære at fremtidens fiskeressurser vil konsentreres på stadig færre, og stadig mer pengesterke, aktører i norsk fiskerinæring.
Publisert av Hivand, Pål. Sist endret 19.03.2007
Rådet reagerer spesielt på innføringen av avskriving på kvotekjøp. Det betyr større lønnsomhet for store fiskerikonsern med betydelig investeringskostnader.

- Kort fortalt, betyr det stadig mer rikdom og større utbytte for de få aktørene som allerede tjener seg rike på fellesskapets fiskeressurser. Dette er stikk i strid med Sametingets politikk, og i strid med det som tjener befolkningen langs kysten på lang sikt, sier sametingspresident Aili Keskitalo.

Kjøp og salg av kvoter for fiskeflåten mellom 11 og 15 meter kan medføre en dramatisk reduksjon, i verste fall en halvering, av denne flåtegruppen. Sametingsrådet mener denne flåtegruppen er av avgjørende betydning for bosettingen langs kysten, og representerer en garanti for en forsvarlig forvaltning av fiskeressursene. Sametingspresident Aili Keskitalo mener regjeringen burde overført kvoteandeler fra havflåten til kyst- og fjordfiskerne.

- Regjeringen hadde nå en historisk anledning til å tilbakeføre ressursene til befolkningen langs kysten. Istedenfor valgte regjeringen å legge kystbefolkningens livsgrunnlag ut for salg til høystbydende. Det er en trist dag, avslutter Keskitalo.
Aili Keskitalo
Sametingspresident
Aili Keskitalo
TelefonMobil
78 47 40 00971 29 305