PRM: Regjeringen feilinformerer Stortinget

Sjark
Konstituert Fiskeri- og kystminister sier i en pressemelding at avtalen om konsultasjoner er etterlevd i arbeidet med strukturmeldingen. Sametingspresident Aili Keskitalo tilbakeviser dette og fastholder at prosessen ikke har vært i henhold til konsultasjonsavtalen.
Publisert av Kuhmunen, John-Marcus. Sist endret 21.03.2007
- Jeg ser det som åpenbart at konsultasjonsavtalen er brutt i denne saken. Konsultasjoner skal foregå i god tro, noe jeg vanskelig kan se er tilfellet når statsråden fremmer meldingen uten å ha overholdt sin egen protokollførte lovnad om å utarbeide et notat der det redegjøres for hvordan strukturtiltakene kan påvirke samiske interesser og da sett i forhold til folkerettslige forpliktelser. Denne redegjørelsen skulle ligge til grunn for nytt konsultasjonsmøte som aldri ble holdt, sier Keskitalo.

Regjeringen feilinformerer derfor Stortinget. Stortingsmeldingen gir ikke det riktige bildet av konsultasjonen, verken prosess eller posisjoner.

Sametinget er inneforstått med at regjeringen må fatte en beslutning og at konsultasjonsavtalen skal bidra til at beslutningene oppfyller statens folkerettslige forpliktelser. Det skal gjennomføres reelle konsultasjoner hvor målet er å oppnå enighet mellom Sametinget og regjeringen for tiltak som dette.

- I denne saken ble prosessen brått og uten forvarsel avbrutt fra regjeringens side, stikk i strid med det vi hadde blitt enige om. Jeg er bekymret og overrasket over det som har skjedd i denne saken og håper i det lengste at dette ikke er slik regjeringen akter å forholde seg til Sametinget i fremtiden, avslutter Keskitalo.
Aili Keskitalo
Sametingspresident
Aili Keskitalo
TelefonMobil
78 47 40 00971 29 305