PRM: Retningslinjer for endret bruk av utmark behandles i Sametinget

Sametingsrådet fremmer nå sitt endelige forslag til retningslinjer for vurdering av samiske hensyn ved endret bruk av utmark i Finnmark overfor Sametinget.
Publisert av Hivand, Pål. Sist endret 09.05.2007
Sametingspresident Aili Keskitalo er svært fornøyd med det brede engasjementet som har vært rundt arbeidet, og understreker at en rekke forslag fra høringsinstansene er tatt med i de endelige retningslinjene.

- Det forslaget som Sametingsrådet nå fremmer overfor Sametinget, bærer preg av kompromiss. Vi har forsøkt å ta hensyn til en del av den kritikk som har vært fremmet. Derfor er også en rekke forslag til endringer, som ikke er i strid med Finnmarksloven eller som ville innebære en svekkelse av samiske rettigheter, nå innlemmet i retningslinjene, sier sametingspresident Aili Keskitalo.

Retningslinjene for endret bruk av utmark i Finnmark har vært på to omfattende høringsrunder. I tillegg har det vært gjennomført 7 folkemøter og egne drøftingsmøter med Finnmark fylkeskommune. Retningslinjene skal bidra til å sikre naturgrunnlaget og utviklingsmuligheter for samisk kultur, næringsutøvelse og samfunnsliv. Sametingsrådet har lagt vekt på å etablere retningslinjer som gir gode og langsiktige rammebetingelser for så vel tradisjonelle som nye næringer, men som samtidig sikrer tilstrekkelig ivaretakelse og vern av samiske interesser.

- Denne saken er en direkte oppfølging av finnmarksloven og er slik en av de viktigste sakene Sametinget så langt har hatt til behandling i denne perioden. Det er derfor viktig for meg at behandlingen av retningslinjene skjer i den samme prinsippfaste og samarbeidende ånd som behandlingen av loven, noe jeg tror forslaget legger godt til rette for, sier Keskitalo.
 
Aili Keskitalo
Sametingspresident
Aili Keskitalo
TelefonMobil
78 47 40 00971 29 305