PRM: Sametingspresidenten etterlyste FNs erklæring om urfolks rettigheter

Sametingspresident Aili Keskitalo etterlyste fortgang FNs arbeid med erklæringen om urfolks rettigheter. I sin tale til FNs permanente forum for urfolk denne uken tok Keskitalo til orde for sterkere vern av urfolks rett til natur og ressurser.
Publisert av Hivand, Pål. Sist endret 16.05.2007
- Nasjonalstatene må, sammen med urfolkene, identifisere hvilke landområder som urfolkene tradisjonelt bebor og bruker. Statene må så sørge for at lovverket gir urfolkene en rettslig anerkjennelse av deres eiendomsrett, rett til ressursutnyttelse og rett til utkomme, sa presiden Aili Keskitalo.

I den forbindelse må det etableres prosedyrer for åpne og likeverdige konsultasjoner mellom urfolk og myndigheter, og slik skape muligheter for rettferdige og lønnsomme avtaler om utnyttelse av naturressurene i urfolkenes tradisjonelle områder.

I sitt innlegg tok sametingspresidenten også opp de store konsekvensene som klimaendringene har for urfolkene i nordområdene.

Keskitalo talte i FN på vegne av den Arktiske regionen i Permanent Forum, bestående av de nordiske urfolksparlamentene (Grøndlands hjemmestyre og sametingene i Norge, Sverige og Finland).
 
Aili Keskitalo
Sametingspresident
Aili Keskitalo
TelefonMobil
78 47 40 00971 29 305

Filer