Last ned samisk korrekturverktøy

Fra og med 12. desember 2007 er den første ferdige versjonen av de samiske ordretteprogrammene tilgjengelig. Dette er et historisk øyeblikk i den samiske dataalderen, og det er en viktig milepæl i arbeidet med å bruke samisk i det moderne samfunnet. Divvun vil være til hjelp for mange samisktalende som tidligere ikke har kunnet eller våget å skrive sitt eget språk.
Publisert av Kuhmunen, John-Marcus. Sist endret 03.03.2008
Korrekturverktøyene inneholder stavekontroll og orddeling for nord- og lulesamisk. Alle verktøyene er gratis og all kildekode som Sametinget har copyright til er fritt tilgjengelig under GPL-lisensen.

De samiske korrekturverktøyene som lanseres er laget for MS Office for Windows og Mac, som blant annet inneholder programmene Word, PowerPoint og Excel. Orddeling for InDesign blir tilgjengelig snart, og stavekontroll for InDesign og verktøy for OpenOffice.org kommer til å bli tilgjengelig litt senere. OpenOffice.org er et kostnadsfritt alternativ til Microsoft Office, som også finnes for Linux. Oppdateringer av korrekturverktøyene kommer til å legges ut med jevne mellomrom.

Verktøyene finnes på www.divvun.no og kan lastes ned gratis av alle interesserte.

Divvun-prosjektet gjennomføres av Sametinget i Norge, og er finansiert av Sametinget, Arbeids- og inkluderingsdepartementet, Kultur- og kirkedepartementet, Kunnskapsdepartementet, og Nordplus Sprog.

Prosjektet har et nært samarbeid med språkteknologimiljøet ved Universitetet i Tromsø: giellatekno.uit.no.

Integrering mot MS Office er levert av Polderland Language & Speech Technology bv: www.polderland.nl.