PRM: Ny reindriftslov vedtatt

Stortinget vedtok torsdag en revisjon av reindriftsloven. Sametingsrådet mener at lovendringen er en forbedring i forhold til gjeldene lov, men er skuffet over at ILO- konvensjon nr 169 og forslag om et bunnfradrag på 200 dyr ikke er innarbeidet.
Publisert av Hivand, Pål. Sist endret 01.06.2007
Sametingsrådet har i kommunikasjon med næringskomiteen vært opptatt av å få inn en bestemmelse om at reindriftsloven skal gjelde med de begrensninger som følger av ILO- konvensjonen, og av et bunnfradrag på 200 dyr for og skjerme siidaer med færre rein ved reintallsreduksjon. En slik beskyttelse ville sikre ungdom i etableringsfasen.

- Jeg er allikevel fornøyd med at Stortingets næringskomite forutsetter at de mer grunnleggende rettighetsspørsmålene skal vurderes av Samerettsutvalget 2. Til høsten vil Samerettsutvalgets forslag foreligge, og da forventer jeg at regjeringen raskt igangsetter arbeidet med en ny og helhetlig reindriftslov, sier sametingspresident Aili Keskitalo.

- Stortingets vedtak gir et godt utgangspunkt for det kommende arbeidet med en helt ny og helhetlig reindriftslov. Jeg vil understreke at ved neste revisjon av loven må vi sikre reindriftssamisk flertall i reindriftas styringsorganer, avslutter Keskitalo.
Aili Keskitalo
Sametingspresident
Aili Keskitalo
TelefonMobil
78 47 40 00971 29 305
Jarle Jonassen
Medlem av Sametingsrådet
Jarle Jonassen
TelefonMobil
78 47 40 00975 81 637