PRM: Loddefiske nå er å spille hasard med ressursene

Balto, Marianne

Fiskeridepartementet åpner for at det skal fiskes etter lodde til neste år, med en kvote på 390.000 tonn. Dette er en drastisk økning fra i fjor, ettersom fisket etter lodde har vært stengt de siste fire år på grunn av bestandssituasjonen. Sametinget er svært betenkt over at det settes i gang et fiske etter lodde, som er en av bærebjelkene i økosystemet i Barentshavet.

- Når vi vet hvordan den økologiske situasjonen langs kysten har forverret seg de siste tiår, og de enorme konsekvenser dette har fått for fisket etter blant annet kysttorsk og dermed kystsamfunnene, er det å spille hasard med ressursene å sette i gang loddefiske nå, sier Sametingets visepresident Marianne Balto.

Sametinget gikk mot åpning av loddefiske i den norsk-russiske fiskerikommisjon, men fikk i likhet med andre delegater som også var mot en åpning, ikke gehør. Det er ukjent hvilke virkninger et slik fiske vil få, men det er all grunn til å tro at  lodda spiller en stor rolle i dagens høye bestander av blant annet torsk, hyse, sei og laks.

-  Nok en gang blir den lokale kunnskapen om bestanden i fjordene oversett når kvoter fastsettes. Det må ikke åpnes for lloddefiske før vi vet mer om konsekvensene for økosystemet i fjordene og langs kysten. Når det til tross for klare advarsler likevel ser ut til å bli et fiske, må det være under forutsetning av at dette tilfaller kystflåten og går kun til konsum, avslutter visepresident Marianne Balto.