Formøte i FNs Permanente Forum for Urfolkssaker

FNs Permanente Forum for urfolkssaker (UNPFII) har, etter invitasjon fra Utenriksdepartementet og Sametinget, besluttet å legge sitt formøte til Karasjok 16. - 19. mars 2009. Formøtet gjennomføres som en forberedelse til Permanent Forums 8. sesjon i New York 18. - 29. mai 2009. I denne forbindelse ønsker forumet å møte sametingene  og representanter for samene i Russland. Tema på den 8. Sesjonen i mai er bla. implementering av FNs urfolkserklæring og en halv-dags diskusjon om Arktis.

Publisert av Magga, Sara Marja. Sist endret 18.03.2009

Åpent møte

Det vil også bli avholdt et åpent møte mellom FNs Permanente Forum for Urfolkssaker og samiske organisasjoner/institusjoner onsdag kl. 15.00 på Sametingets Auditorium.

1300 - 1500 Lunsjbufé i Sametingets kantine
1500 - 1800  Åpent møte i Sametingets auditorium
Innledning v/leder i UNPII Ms. Victoria Tauli-Corpuz
Dialog/spørsmål 
Kaffepauser

Møtespråket er samisk/norsk/engelsk.
Tilrettelegger/møteleder vil være Gáldu, Kompetansesenteret for urfolksrettigheter.

Påmeldings til lunsj i forkant av møtet mellom UNPFII og samiske organisasjoner og institusjoner:
trine.guttorm.anti@samediggi.no
bent-martin.eliassen@samediggi.no
Påmeldingsfrist  16.mars

Hva er FNs Permanente Forum for Urfolk?

FNs Permanente Forum for Urfolk er et rådgivende organ for FN, i spørsmål som omhandler urfolk. Rådet hører under FNs økonomiske og sosiale råd (ECOSOC).

Resolusjon 48/163 i 1993 om det internasjonale urfolkstiåret av FNs generalforsamling nevnte opprettelsen av et permanent forum. Den permanente Forum ble etablert av FNs økonomiske og sosiale råd (ECOSOC) gjennom resolusjon 2000/22 den 28. juli 2000. I denne resolusjonen ble permanent forum gitt fullmakt til å "diskutere urfolksspørsmål innenfor mandatet i Rådet knyttet til økonomisk og sosial utvikling, kultur, miljø, utdanning, helse og menneskerettigheter."

Forumets mandat er å diskutere urfolksaker, i forhold til sosial utvikling, kultur, miljø, utdanning, helse og menneskerettigheter. Forumet skal:

•·         gi sakkyndige råd og anbefalinger til FNs økonomiske og sosiale råd og til ulike programmer, fond og organisasjoner innenfor FN-systemet

•·         Øke bevisstheten om, og fremme integrering og koordinering av aktiviteter knyttet til urfolk; innenfor FN systemet

•·         Utarbeide og spre informasjon om urfolksspørsmål

Medlemmene er 16 uavhengige eksperter, som utnevnes for en 3-årsperiode. Av de 16 medlemmene er 8 nominert av regjeringene i medlemslandene, og 8 nomineres direkte av urfolksorganisasjoner. De regjeringsnominerte medlemmene velges av FNs økonomiske og sosiale råd basert på i hvilken grad de ulike regionale gruppene er representert. De som er nominert av urfolksorganisasjoner oppnevnes av Presidenten av ECOSOC, og representerer de 7 sosiokulturelle regionene, for å sikre en representativ dekning av verdens urfolk. De syv regionene er Afrika, Asia, Mellom- og Sør-Amerika og Karibia, Arktis, Sentral- og Øst-Europa, Russland, Sentral-Asia, Nord-Amerika og Stillehavet. Medlemmene utpekt av regjeringene velges av ECOSOC, basert på de fem regionale grupperinger av stater som normalt brukes ved de Forente Nasjoner (Afrika, Asia, Øst-Europa, Latin-Amerika og Karibia og Vest-Europa og andre stater).
(Kilde: UNPFII og Wikipedia)

Ole Henrik Magga ble valgt som første leder i Permanent Forum i perioden 2002-2004.  

Til presse:
Tirsdag 17.mars kl. 18.00-19.00 er det satt av en time til presse/pressekonferanse.

I programmet fremkommer detaljerte opplysninger

Pressekontakt:
Seniorrådgiver Leif Arnold Dunfjeld, tel. 78 47 40 00
Rådgiver Sara Marja Magga, tel. 78 47 40 00