PRM: Samiske aktører viktige i nordområdesatsing

Olli, Egil

Sametingspresident Egil Olli er svært fornøyd med at urfolksperspektivet blir styrket i Regjeringas framtidige satsing i nordområdene. Programmet er et godt utgangspunkt for å styrke urfolkssamfunn i nord og det er betryggende at Regjeringa vil samarbeide nært med Sametinget og andre samiske institusjoner i gjennomføringen av programmet, understreker Olli.

Regjeringa har i sin strategiske plan for nordområdepolitikken, "Nye byggesteiner i nord" lagt betydelig mer vekt på tiltak for urfolk. Kyst- og fiskeriminister Helga Pedersen la i sin presentasjon av urfolkstiltakene vekt på at urfolkenes kultur og livsgrunnlag skal styrkes. Hun viste til at urfolkenes tradisjonskunnskaper er verdifulle og representerer en unik kompetanse for opphold og arbeid i nordområdene.

President Olli legger vekt på at Regjeringa lover å gi gode rammevilkår for næringsutvikling i små samfunn. Arbeidsplasser sikrer bosetting og gir muligheter for at de små bygdene kan leve videre. - Små bygdesamfunn er viktig for at samisk språk og kultur skal ha gode livsvilkår i framtida. Det er derfor betryggende at Regjeringa vil satse på at bygdene som hjørnesteiner som i sin nordområdepolitikk, sier Olli.

Det vil bli etablert et eget urfolksprogram for kulturbasert næringsutvikling som forankres i Barentssamarbeidet. Målet er å sikre en positiv utvikling og et tryggere fundament for samfunnsutviklingen i Barentssamarbeidet. Her vil næringsetableringer, verdiskapning og utvikling av nye kulturbaserte næringer innen turisme, handelsvirksomhet, småindustri, arktisk mat og design være virkemidler som skal sikre bosetting og utvikling i nord.

-Jeg merker meg at Regjeringa satser på samarbeid med høyskoler, universitet og andre institusjoner i nord. Det er betryggende. Lokal forankring og lokale aktører er helt avgjørende for at man skal lykkes. Og her er det viktig med et samarbeid der urfolkene blir politiske medspillere, understreker Olli.

Sametingspresidenten viser til at Arbeiderpartiet i Sametinget har krevd at det etableres etiske normer for næringsvirksomhet i urfolksområder. Han er derfor tilfreds med at Regjeringa skal sette i gang et grenseoverskridende sirkumpolart arbeid der det utvikles etiske retningslinjer som næringsaktører må ta hensyn til ved all virksomhet i urfolksområder.

-Dette bidrar til å sikre at urfolksrettigheter blir respektert når store multinasjonale selskaper gjør sitt inntog i små, sårbare urfolkssamfunn i nord, påpeker Egil Olli.

Kontakt: Egil Olli, tlf. 900 26 880

Bjarne Store-Jakobsen, tlf.  959 26 291

Publisert av Hætta, Anne Britt K.. Sist endret 13.03.2009