PRM: Voksne tilbys unik mulighet til å lære samisk språk

Balto, Marianne

Samisk Høyskole tilbyr nå et språkprogram for voksne som vil lære samisk. Tilbudet er en del av et 5-årig program høyskolen har utviklet på oppdrag fra Sametinget. Visepresident Marianne Balto sa under den offisielle åpningen av programmet på Thon Hotell i Kautokeino/Guovdageaidnu tirsdag 17.mars, at målet er å gjøre samisk til et daglig språk i samiske områder.

Publisert av Magga, Sara Marja. Sist endret 17.03.2009

De samiske språksentrene er viktige aktører og samarbeidsparter i språkprogrammet. Sentrene skal sikre at flest mulig kan delta i språkopplæringa og at de ulike dialektene og lokal identitet gjenspeiles i tilbudet. Lokal forankring av programmet skjer også gjennom samarbeidet med språksentrene.

Sametinget og høyskolen har valgt å satse på opplæring av voksne som det første delprogrammet i språksatsinga.

-Voksne som har tapt språket får her en unik mulighet til å ta språket tilbake, sier visepresident Marianne Balto. Hun viser til at ikke-samisktalende foreldre med barn som lærer samisk på skolen ikke har mulighet til å hjelpe barna med hjemmeleksene. Dette er en av de viktigste målgruppene for programmet, understreker Balto.

Høyskolen har utviklet en kursrekke som både skal gi ikke-samisktalende språket tilbake, kursene skal lære samisktalende å lese og skrive språket, og det skal gis mulighet for å skaffe seg studiekompetanse for ordinære studier ved høyskolen.

-Vi håper gjennom dette å skaffe fagpersoner til de mange sektorene i det samiske samfunn som mangler fagfolk med samisk språkkompetanse. Og vi inkluderer alle samiske språkmiljøer i arbeidet gjennom samarbeidet med språksentrene, sier Balto.

Hun har en drøm om at språkprogrammet skal bidra til at samisk språk blir dagligspråk i alle samiske områder, at ungdom begynner å bruke språket flittigere og at voksne i de områder der fornorskningspolitikken har gjort størst skade virkelig får en mulighet til å ta språket tilbake.

  

Kontakt:
Visepresident Marianne Balto, tlf: 480 63 358

Bjarne Store-Jakobsen,    tlf 959 26 291