Melding om samisk reindrift

Reindrift

Sametingsrådet fremmer melding om reindrift for plenum i mai. Den overordnende målsetting er å bidra til å videreføre reindriften som en bærekraftig samisk næring, og å ivareta og sikre reindriftens kultur, språk, sedvaner og nedarvede rettigheter som viktige faktorer innen forvaltning og lovgivning.

 

Publisert av Kuhmunen, John-Marcus. Sist endret 08.05.2009

Meldingen tar utgangspunkt i tradisjonell reindriftsamisk tenking som definerer reindriften som familiebasert. Det vil si reindrift skal forvaltes slik at den omfatter hele familien,  sikrer gode rekrutteringsordninger, likeverd mellom kvinner og menn og kontinuitet mellom kunnskapsoverføringer. Gjennom de forskjellige virksomhetene i reindriften inkluderes den samiske storfamiliene i den tradisjonelle forvaltninga av reindriften der barn, kvinner og menn har en naturlig og gjensidig plass. Dette representerer selve grunnlaget for en vellykket familiebasert reindrift.

Det er også viktig at tradisjonell kunnskap bli ivaretatt og skal ha verdi i internt i reindriften og i offentlig forvaltning og forskning. I meldingen legges det vekt på en politikk som skal sikre at tradisjonelle kunnskap inkluderes i lov- og foreskriftsarbeid. Det gjelder blant annet kastrering av reinbukker som i dag krever at en vetrinær er tilstede.