PRM: Østsamisk museum overføres til stiftelsen Tana og Varanger museumssiida

Nyvoll, Hilde Anita

Østsamisk museum i Neiden overføres vederlagsfritt til Tana og Varanger museumssiida. Dette foreslår Regjeringen i revidert statsbudsjett.

Publisert av Magga, Sara Marja. Sist endret 15.05.2009

-Realiseringen av Østsamisk museum har vært en lang og sår prosess. Det er derfor svært gledelig at Regjeringen nå foreslår å overføre eiendommen og bygningen vederlagsfritt til Tana og Varanger museumssiida, sier rådsmedlem Hilde Anita Nyvoll. Dette medfører en smidigere prosess rundt overdragelsen av museet.

Tana og Varanger museumssiida ble stiftet tidligere i år og er ansvarlig for driften av de samiske museene i Tana og Varanger. Østsamisk museum er snart klar til innflytting. Museet vil bli offisielt åpnet når utstillingsarbeidet er ferdig.

Sametinget vil også få overført midler i forbindelse med tilbakeføring av skjelettmaterialet fra Neiden som ble fjernet i 1915. -Midlene vil bidra til å skape en verdig ramme rundt gravplassen ved St. Georgs kapell og den østsamiske historien i Skoltebyen

-Disse tiltakene vil være med på å gjøre opp for gammel urett mot østsamene. Det er viktig steg i arbeidet med å sikre østsamene sine rettigheter og sin kultur, avslutter Nyvoll.