PRM: Samisk språkforvaltingsområde øker til 9 kommuner

Balto, Marianne

- Vi er glad for at Lavangen nå er kommet med som første kommune i Sør-Troms området, sier Sametingets visepresident Marianne Balto. Hun  viser til at Sametinget ved flere anledninger har påpekt ovenfor regjernigen viktigheten at Lavangen blir tatt med i samisk språkforvaltingsområde.  

Publisert av Magga, Sara Marja. Sist endret 24.08.2009

Den samiske dialekten i området er den sørligste dialekten i nordsamisk. Innlemmelse i forvaltningsområdet vil bety mer fokus på bevaring, fremming og utvikling av det samiske språket og også den samiske dialekten i området.

Regjeringen har i revidert statsbudsjett foreslått 1 million kroner for å få Lavangen inn i forvaltningsområdet for samisk språk.

-  Utvidelse av forvaltningsområde vil forhåpentligvis være med på å støtte opp om samt styrke engasjementet i arbeidet med å sikre samisk språk og kultur i området,  avslutter Balto.  

Lavangen kommune er en kyst/innlandskommune i Indre Sør-Troms med ca. 1000 innbyggere. Tidligere i år fikk kommunen et samisk språksenter. Kommune har hatt et samepolitisk utvalg siden 2007, som nå er et hovedutvalg.

Fra før er følgende kommuner med i samisk spåkforvaltingsområde:
Kautokeino, Karasjok, Tana, Nesseby og Porsanger i Finnmark, Kåfjord i Troms, Tysfjord i Nordland , og Snåsa i Nord - Trøndelag.