PRM: Markerer 20 års jubileum for Barnekonvensjon

Gaski, Jørn Are

- Barnekonvensjonen er et viktig  verktøy i Sametingets arbeid for samiske barn og unges rettigheter, sier Sametingsråd Jørn Are Gaski. Konvensjonen ivaretar barns rettigheter generelt, men påpeker også urfolks barns særlige rettigheter.

Publisert av Magga, Sara Marja. Sist endret 20.05.2009

I  2009 er det 20 år siden FNs konvensjon for barns rettigheter ble vedtatt. Barnekonvensjon ble ratifisert av Norge i 1991, og inkorporert i norsk rett i 2003.

I den forbindelse vil Sametinget arrangere et seminar om barnekonvensjonen for Sametingets representanter og andre interesserte tilhørere. Seminaret begynner onsdag 27. mai kl. 15.00   til  torsdag 28. mai kl. 12.00. 

Sametingsrådet vært så heldig å få en av de med størst kompetanse på Barnekonvensjonen, Prof Dr. Juris  Lucy Smith, til å bidra med sin kunnskap på området. Professor Lucy Smith er medlem av FNs barnekomite, ett verv hun har hatt siden 2003.

- På dette seminaret ønsker vi å sette fokus på samiske barn, på deres hverdag og deres rettigheter. Samiske barn har et spesielt behov for å kunne utvikle sitt språk, sin kultur, sin identitet og sin tilhørighet til det samiske, sier Gaski.

- Dette viser vi på seminaret  ved å la også samiske barns stemme høres gjennom innslag, kunst og kulturinnslag. Sametinget arbeider for å skape gode og stabile oppvekstvilkår for samiske barn og unge, og i dette arbeidet er Barnekonvensjonens  bestemmelser sentrale, sier Gaski.