Samarbeidsavtale mellom Sametinget og Oppland fylkeskommune 2009-2012

Sametinget og Oppland fylkeskommune har i fellesskap utarbeidet en samarbeidsavtale på kulturminnevern. Bakgrunnen for avtalen er de senere års registreringer av samiske kulturminner fra forhistorisk tid ved Aursjøen i Lesja kommune og i Vestre Slidre kommune i Valdres.

Publisert av Kuhmunen, John-Marcus. Sist endret 28.05.2009

I tilgjengelige arkivmateriale fra fjellområdene i oppland finnes det en rekke eksempler på kulturminner som kan være feiltolket som norrøne og norske kulturspor. Ny forskning har gitt kunnskap om større innslag av samisk bosetning og tilstedeværelse i tilgrensende områder i øst (Hedmark) enn tidligere antatt, og fra skriftlige kilder kjenner vi til samisk tilstedeværelse i oppland.

Oppland fylkeskommune vil, etter fullmakt fra Sametinget, administrere den løpende arealforvaltningen av samiske kulturminner i Oppland. Sametinget skal holdes informert om alle nye kulturminneregistreringer og saker med konfliktpotensiale. Sametinget vil fortsatt ha det overordnede ansvar for samiske kulturminner i Oppland.

Avtalen er nå klar for underskriving. Dette vil finne sted under Sametingets plenum i Karasjok torsdag 28.05.09. I forbindelse med underskrivingen, vil det bli avholdt et miniseminar i Plenumssalen med temaet: Samisk fortid i Sør-Norge. Pressen er velkommen på miniseminaret.

Programmet for dette seminaret er som følger:

  • 17:00-18:00: Seminar i Plenumssalen. Tema: Samisk fortid i Sør-Norge.
  • 17:00-17:03: Velkomst ved sametingspresident Egil Olli.
  • 17:03-17:06: Hilsningsord ved fylkesordfører Audun Tron.
  • 17:06-17:15: Arkeolog Espen Finstad, Oppland fylkeskommune: Om arbeid med samiske kulturminner i Oppland.
  • 17:15-17:45: Forsker Jostein Bergstøl, Kulturhistorisk museum: Etniske prosesser i grensesonen mellom sørsamisk og norrønt samfunn. Nye funn og nye tolkninger.
  • 17:45-18:00: Spørsmål

Pressekonferanse
Etter seminaret vil sametingspresident Egil Olli og fylkesordfører i Oppland, Audun Tron, undertegne en samarbeidsavtale om kulturminnevern. I den forbindelse vil det holdes en pressekonferanse på rom 121 klokka 18:15.