PRM: Sametingsrådet vurderer å anbefale vern av Lyngenfjorden og Reisafjorden mot torskeoppdrett.

Balto, Marianne

Sametingsrådet er kjent med at produksjonen av oppdrettstorsk har økt de siste årene og at flere torskefjorder kan være aktuelle som lokaliteter for nye torskekonsesjoner. Lyngenfjorden og Reisafjorden er ikke på Fiskeridirektoratets liste over spesielt sårbare områder som trenger vern mot torskeoppdrett.

Publisert av Magga, Sara Marja. Sist endret 27.05.2009

Utgangspunktet for denne listen er Fiskeri- og kystdepartementets brev av 04.02.08 til Fiskeridirektoratet, der departementet ber direktoratet om å se på problemene med torskeoppdrett. Fiskeridirektoratet foreslo deretter at det utarbeides en komplett oversikt over geografiske områder med spesielt sårbare torskebestander som trenger vern.

Sametingsrådet mener at det er svært viktig at torskebestandene langs kysten og i fjordene bevares. Det er spesielt viktig for sametingsrådet at områder med sjøsamisk befolkning ikke påtvinges oppdrettsanlegg uten at det er gjort en grundig utredning av konsekvensene ved oppdrett både av torsk og laks. 

Sametingsrådet har hatt dialog med forskningsmiljøet ved Nofima i Tromsø som har forsket på liknende problemstillinger. Nofima mener at et hinder for nye forskningsprosjekter om temaet oppdrettsfisk kontra villfisk, er manglende finansieringsmuligheter.

Sametingsrådet vil påpeke at også Reisafjorden er en viktig torskefjord, og heller ikke her bør det opprettes oppdrettsaktiviteter før man får kunnskap om konsekvenser ved slik virksomhet. 

Sametingsrådet vil derfor arbeide for at Regjeringen finansierer et nytt forskningsprosjekt om

påvirkningen oppdrett av torsk og laks har på villfisk i fjordene. For flere av torskefjordene er det svært viktig at det ikke gjennomføres tiltak som påvirker negativt den lokale stammen av torsk, og sametingsrådet vil derfor vurdere om flere andre fjorder bør foreslås inn på Fiskeridirektoratets liste over områder som trenger vern mot torskeoppdrett.

Visepresident Marianne Balto