PRM: - Fint at KS støtter samiske skoletilbud

Gaski, Jørn Are

Sametingsråd Jørn Are Gaski (AP) er svært glad for at KS-Finnmark støtter Sametingets krav om bedre refusjonssatser for samisk undervisning i skolene. - Vi har diskutert dette i møter med Kommunenes Sentralforbund (KS) og er glad for at dette følges opp av KS-Finnmark i kommune proposisjonen, sier Gaski.

Publisert av Magga, Sara Marja. Sist endret 27.05.2009

I uttalelsen fra KS-Finnmark i vises det til at refusjonssatsen for samisk språk i grunnskolen er lavere enn de reelle utgiftene. Beregninger som er foretatt i kommuner i Finnmark, viser at bare halvparten av de reelle kostnader dekkes gjennom statens refusjonssatser. Konferansen ber om at tilskuddsordningen til samisk språk styrkes i statsbudsjettet slik at de reelle kostnadene dekkes.

Dette viser at KS er en viktig samarbeidspart for Sametinget i framtida, mener Gaski. Han peker at AP i lang tid ønsket et nærmere samarbeid med KS, men har ikke fått gjennomslag for dette under de forrige regimene i Sametinget.

- Vi har jo felles interesser i en rekke saker. KS er helt på linje med oss når det gjelder behovet for å bedre økonomien for samiskundervisning i skolene. Og jeg merker meg at KS-Finnmark understreker at det er av nasjonal interesse at befolkningen har et godt tilbud i samisk språk, sier Gaski.

Sametingsrådet har i møter med Utdanningsdirektoratet og Kunnskapsdepartementet drøftet refusjonssatsene for samisk undervisning i grunnskolen. Beregninger viser at bare en tredel av utgiftene til undervisning blir dekket ved den nåværende refusjonsordninga. Rådet har bedt om at dette endres slik at de reelle kostnader dekkes.

Gaski peker på at dette kravet nå også fremmes av KS-Finnmark. Han forventer nå at utdanningsdirektoratets evaluering av refusjonsordninga vil resultere i at kommunene får dekket opp sine utgifter fullt ut.

- Om vi ønsker at samisk skal leve og utvikles i framtida, må vi sørge for gode rammevilkår for undervisninga i skolene, understreker sametingsråd Jørn Are Gaski (AP).

Sametingsråd Jørn Are Gaski
Tlf: 922 20 598