Valgkort

Valgkort

Alle velgere får tilsendt valgkort i posten fra Sametinget. Valgkortet blir utarbeidet på grunnlag av Sametingets valgmanntall og folkeregisterets opplysninger om velgernes bostedsadresse pr. 30. juni i valgåret. Det er altså denne adressen som avgjør hvilken valgkrets du har stemmerett i.

På valgkortet finner du informasjon om hvilket valglokale du skal bruke på valgdagen eller om du må forhåndsstemme i år, og hvor stemmegivningen skal sendes.

Valgkortet til sametingsvalget er blått. De som også har stemmerett til Stortingsvalget vil i tillegg få et hvitt valgkort. Du kan stemme til begge valg.

Nytt av året er at de i kommunene som som hadde færre enn 30 registrerte i Sametingets valgmanntall for 2005, MÅ folk forhåndsstemme. I disse kommunene er det ikke valgting. Se oversikt over hvilke kommuner det gjelder her:

http://www.sametinget.no/Artikkel.aspx?AId=2908&back=1&MId1=1&MId2=1707&MId3=2943&

Dersom du forhåndsstemmer, kan du stemme i hvilken som helst kommune i landet. Du kan selvfølgelig også stemme i din hjemkommune. Forhåndsstemmegivningen starter innenriks 10.08.2009. Du kan forhåndsstemme helt til fredagen før valget, men det er ditt ansvar å stemme så tidlig at stemmegivningen rekker frem innen mandag 14.09.2009 kl. 21.

Ta med deg valgkortet når du skal stemme. Det forenkler arbeidet for valgfunksjonærene og gjør det raskere for deg å stemme. Om du har glemt eller mistet valgkortet, får du likevel avgi stemme. Kommunene har mulighet til å skrive ut nytt valgkort gjennom sitt system, eller fylle ut et manuelt. Har du ikke mottatt valgkort for sametingsvalget i posten og mener du er innmeldt i Sametingets valgmanntall, ta kontakt med Sametinget.

Valgkortet gjelder ikke som legitimasjon. Du må ha med gyldig legitimasjon i tillegg.

Har du andre spørsmål om valgkortet, ta kontakt med Sametinget.