Tanautvalget – lokal forvaltning av fisket i Tanavassdraget

Tanautvalget holder på å utrede lokal forvaltning av Tanavassdraget. Utvalget skal legge frem forslag til forvalting og forvaltningsorgan innen 1 .november 2009.

Publisert av Kuhmunen, John-Marcus. Sist endret 24.06.2009

Miljøverndepartementet oppnevnte i samråd med Sametinget tanautvalget 6. juni 2008. Utvalget har 8 faste medlemmer og like mange personlige stedforetredere. Blant annet så er Audhild Schanche oppnevnt for Sametinget.

Bakgrunn for utvalget
Finnmarksloven slår fast at lokalbefolkningen har særskilte rettigheter til fiske i Tana- og Neidenvassdragene på grunnlag av lov, alders tids bruk og lokal sedvane (kapittel 4 Tana og Neiden § 28 Fisket i Tana- og Neidenvassdraget). Som en oppfølging av finnmarksloven, skal Miljøverndepartementet ved forskrift gi nærmere regler om forvaltningen og utøvelsen av fisket. Det fremgår av loven at utarbeidelsen av forskrifter skal skje i samråd med Sametinget, berørte kommuner og dem som har særskilte rettigheter til fisket i disse vassdragene.

Utvalgets mandat
Etter mandatet skal Tanautvalget blant annet:

  • Utarbeide forslag til forskrift i henhold til finnmarksloven § 28 Fisket i Tana- og neidenvassdraget
  • Gjennomgå lov fra 1888 om Retten til fiskeri i Tana-vassdraget med sikte på modernisering og innpassing av reglene i annen lovgivning og i samsvar med alders tids bruk, lokale sedvaner og folkeretten
  • Vurdere behov for  og eventuelt foreslå endringer i regelverk og overenskomst med Finland
  • Vurdere behov forog eventuelt foreslå andre lov- og forekskriftsendringer

Utvalget ferdig med sitt arbeid til høsten
Utvalget skal legge frem forslag til forvalting og forvaltningsorgan innen 1 .november 2009. Dette for at regjeringen skal ha mulighet for å behandle saken i 2010.