PRM: Samisk deltakelse sikret i verneområdeforvaltningen

Larsen, Vibeke

Miljøvernminister Erik Solheim kunngjorde 07.07.09 at Regjeringen har besluttet at det skal være lokale forvaltningsstyrer av de store verneområdene.

 -  Jeg er svært tilfreds med at vi etter konsultasjoner med Miljøverndepartementet har vi blitt enige om en ordning med lokale forvaltningsstyrer av større verneområder som også sikrer samisk deltakelse, sier medlem i Sametingsrådet Vibeke Larsen.

Sametinget fattet vedtak allerede i 2005 at det måtte etablerers egne lokale forvaltningsstyrer som sikret samene sin rett til å delta i forvaltningen av verneområder. Etter lang tids innsats både gjennom konsultasjonene om ny naturmangfoldslov og i konsultasjoner om forvaltningsordning av verneområder er det oppnådd enighet mellom Sametinget og Miljøverndepartementet. 

-  Denne nye ordningen vil sikre at  verneområdene sikres lokal og samisk styring, noe jeg er trygg på vil virke til at vi på en mye bedre måte enn i dag  ivaretar lokal bruk, forståelser og kunnskaper i forvaltningen av disse områdene, sier Larsen.

I tillegg til medlemmene Sametinget oppnevner for verneområdestyrene, skal det være medlemmer fra de kommuner og fra fylkeskommunen. Antallet medlemmer oppnevnt av Sametinget skal det konsulteres om for det enkelte verneområde. Det er likevel enighet om at områdets betydning for samisk kultur og hvordan situasjonene for samisk kultur er i området skal legges til grunn for graden av innflytelse i form av antallet medlemmer.

- Jeg ser fram til den praktiske gjennomføring av denne reformen, som er et godt steg for styrkingen av samisk kultur, avslutter rådsmedlem Vibeke Larsen.