Sametingspresident Egil Olli sier at budskapet hans til FNs generalsekretær Ban Ki-moon er at urfolk verden over nå opplever klimaendringene som en klimakrise.
Urfolk er i frontlinjen av klimaendringer, det er vi som først og sterkest merker det på kroppen fordi vi lever i naturen og av naturens goder
-Et gammelt urfolksordtak sier at når isen er tynn, så må man bevege seg raskt. Og det er der vi er nå i dag. Det haster med å få på plass forpliktende avtaler for å redusere CO2 utslippene til atmosfæren, sier Olli.
-Vi forventer at statene og andre beslutningsmyndigheter innser alvoret og at det inngås en ambisiøs klimaavtale i København i desember. Vi tror at både FN, frivillige organisasjoner og urfolk påvirker for at så skjer.
Budskapet vil være at urfolk verden over nå opplever klimaendringene som en klimakrise. Urfolk er i frontlinjen av klimaendringer, det er vi som først og sterkest merker det på kroppen fordi vi lever i naturen og av naturens goder.
Olli sier at urfolkene er selvsagt villig til å bidra i kampen mot klimaendringer. Erklæringen fra urfolkenes toppmøte i Anchorage i april 2009 sier blant annet at urfolkene er villig til å dele sine tradisjonelle kunnskaper om naturen for å bekjempe klimaendringer. Men, vi vil allikevel advare mot at tilpasningstiltak og avbøtende tiltak knyttet til klimaendringer tvinges igjennom imot urfolkenes ønsker.
-Vi kan for eksempel ikke akseptere ubegrenset med vannkraft og vindmøllerparker på våre områder. Slike avbøtende tiltak må planlegges gjennom konsultasjoner med berørte urfolk, og urfolks rettigheter må respekteres.
Det blir et klimaparadoks dersom utviklingsland og urfolk, som begge i svært liten grad har forårsaket klimakrisen, belastes med de største byrdene når klimatiltak planlegges og gjennomføres. Miljørett må her ses i sammenheng med menneskerettigheter. For urfolks del innebærer dette blant annet at vi blir inkludert i planprosesser om klimatiltak.
-Jeg vil derfor oppfordre FNs generalsekretær Mr Ban Ki-moon til å adresserer dette urfolksperspektivet i sine samtale med verdens stater om klimaendringer.
Sametingetskontaktperson på Svalbard er Jon Petter Gintal. +47 997 74 848.