Oppløftet og bekymret

Sametingspresident Egil Olli og FNs generalsekretær Ban Ki-moon på klimaseminar på Svalbard den 2.9.2009

Sametingspresident Egil Olli er oppløftet og bekymret etter møte med FNs generalsekretær på Svalbard.

Publisert av Østby, Jan Roger. Sist endret 07.09.2009

Sametingspresident Egil Olli hadde samtaler med både FNs generalsekretær Ban Ki-moon, miljø- og utviklingsminister Erik Solheim, urfolksaktivist og tidligere leder for Inuit Circumpolar Council (ICC) Sheila Watt-Cloutier, samt med klimaforskere og representanter for frivillige organisasjoner i forbindelse med Miljøverndepartementets klimaseminar på Svalbard den 2.9.2009.

Største utfordring
-Klimatrusselen er reell og den er vår tids største utfordring, og det var skremmende å høre at dersom vi ikke bekjemper klimaendringene så vil det ha katastrofale konsekvenser for menneskeheten, sier Sametingspresident Egil Olli.

Urfolk mest sårbare
FNs generalsekretær Ban Ki-moon la vekt på at det er opp til verdens ansvarlige ledere å få på plass internasjonale avtaler som gjør at kloden kan håndter de dramatiske klimaendringene som vi nå opplever. 

Generalsekretæren uttrykte videre at særlig urfolk og små øystater er de mest sårbare for klimaendringer.

-Urfolk er i en utsatt stilling på grunn av klimaendringene. Det gir grunn til bekymring, da er det oppløftende å få vite at FN har fokus på urfolk i klimaspørsmål, sier Olli.

Deltar på klima toppmøte
Sametingspresidenten fikk videre bekreftelser fra statsråd Erik Solheim i Miljøverndepartementet om at Sametinget er invitert til å delta i forberedende møter og i Norges delegasjon til klimatoppmøtet i København i desember 2009.

Videre hadde Sametinget samtaler med Sheila Watt-Cloutier om at det gode samarbeidet mellom inuittene og samene må videreføres under de framtidige klimaforhandlingene.

-Ufordringen er å omsette fagre ord til konkret handling, det ansvaret bærer vi alle til det beste for morgendagens generasjoner, sier Olli til slutt.