PRM: Fortsatt sørsamisk tilbud ved Elgå skole

Gaski, Jørn Are

-Jeg er tilfreds med at Elgå skole kan fortsette med å revitalisere det sørsamiske språket, sier sametingsråd Jørn Are Gaski.

3.juni 2009 var Sametingsråd Jørn Are Gaski i Hamar og hadde forhandlinger med Hedemark fylkeskommune om sluttfinansieringe på manglende dekning på 500 000 kr for skoleåret 2009/10 for det sørsamiske språkprosjektet ved Elgå skole i Engerdal kommune. Det lyktes Gaski å framforhandle en løsning på denne utfordringen. Det ble sluttet avtale på 500 000 kr med Hedemark fylkeskommune, Fylkesmannen i Nordland og Sametingsrådet som tar 150 000 kr hver, samt at Engerdal kommune dekker resten på 50 000 kr.

Publisert av Magga, Sara Marja. Sist endret 08.09.2009

Under Sametingsrådets møte i Tysfjord 18. og 19.august på Drag ble det endelige bevillgningsvedtaket gjort.

-Det er viktig at prosjektet videreføres slik at det opprettholder og videreutvikler en sterk tospråklig modell ved Elgå skole, sier Gaski.

Et samarbeidsprosjekt mellom Hedmark fylkeskommune, Fylkesmannen i Nordland, Engerdal kommune og Sametinget, har gitt Elgå skole mulighet til å fortsette med sørsamisk undervisning på barnetrinnet. Barneskolen i Elgå i Engerdal kommune har undervisning i og på to språk. Elevene er barn med norsk og sørsamisk bakgrunn.

Sametinget har i sin politikk vektlagt å styrke samisk språk, og spesielt sørsamisk språk. Elgå skole er ett av de få skoler som har tatt et stort ansvar for språkopplæring i sørsamisk språk.

-Jeg er glad over at Sametinget har fått være med i finansieringen av prosjektet. Dette gir det sørsamiske språket i Engerdal en lysere framtid. Neste trinn er å kartlegge, planlegge og tilrettelegge for de sørsamiske 1. språkelevenes videre skoleløp gjennom ungdomstrinn og i videregående opplæring, avslutter sametingsråd Jørn Are Gaski. 

Språkprosjektet i Elgå har pågått over flere år med bevilgninger fra blant annet Arbeids- og inkluderingsdepartementet, Sametinget, fylkeskommunen og Engerdal kommune. For å ivareta språkopplæringen har det vært nødvendig med ekstra midler for å organisere opplæringstilbudet ved Elgå skole.

Jørn Are Gaski
Medlem i Sametingsrådet
Jørn Are Gaski
TelefonMobil
78 47 40 0092 22 05 98