PRM: Samiske skoleklasser i alle storbyer i Norge

Balto, Marianne

-Vi har som mål at det opprettes egne samiske skoleklasser i alle storbyer i Norge der det bor samer, sier visepresident Marianne Balto. Hun mener dette er mulig etter at Sametinget sammen med Regjeringen har sikret fast finansiering for samisk lesesenter ved Samisk Høyskole i Kautokeino.

Publisert av Magga, Sara Marja. Sist endret 15.09.2009

Kunnskapsdepartementet har lagt inn 2 millioner kroner, Arbeids- og Inkluderingsdepartementet 1 million og Sametinget 500 000 kroner til finansiering av lesesenterets drift. Senterets virksomhet skal koples opp mot den store satsingen på samisk språk i de neste 5 årene, Handlingsplan for samisk språk.

- Opprettelsen av senteret vil også gjøre det lettere å opprette egne samiske skoleklasser utenfor forvaltningsområdet for samisk språk.  Og for Arbeiderpartiet er det en målsetting at samer i skal ha et godt skoletilbud uansett hvor i landet de bor. I de store byene er det helt naturlig at det opprettes egne skoleklasser, sier visepresidenten og berømmer Alta, Tromsø og Oslo som allerede har et slikt tilbud.

Sametingsrådet viser til at dette kompetansesenteret vil bli en viktig støttefunksjon for alle som bruker samisk i undervisningen og i språkopplæringen. I dag er et av de store problemene at det ikke finnes nok lærekrefter. Derfor kjøres det nå en kampanje for å rekruttere flere lærere og her vil lesesenteret også ha en viktig funksjon.

- Om vi skal lykkes med å gjøre samisk til et dagligdags språk blant samer uansett bosted, må vi satse på barnehagene, skolefritidsordningen, grunnskolen, språksentra og høyere utdanning. Her vil lesesenteret komme inn som en støttespiller med informasjon, som rådgiver og veileder for alle som driver opplæring i og på samisk, sier Balto.

Lesesenteret er en del av en større satsing og vil være en del av Regjeringens handlingsplan for samisk språk. Dette er en satsing som skjer i nært samarbeid med Sametinget. I tillegg har Sametinget inngangsatt et språkprogram sammen med Samisk Høyskole der ett av målene er å gi voksne samer muligheten til å lære seg samisk.

- For mange voksne samer er situasjonen den at de er fratatt sitt språk. Noen behersker likevel språket på forskjellige nivå og har et sterkt ønske om å kunne revitalisere språket sitt. Det er alle disse vi skal gi et tilbud om å ta språket tilbake, sier visepresident Marianne Balto.

Marianne Balto
Mobil
48 06 33 58