Samiske tall forteller 2

Her er Samiske tall forteller 2. Kommentert samisk statistikk 2009.

Publisert av Østby, Jan Roger. Sist endret 13.11.2009

Denne boka er den andre i rekka av Samiske tall forteller. Den første kom i 2008. Analysegruppa for samisk statistikk  er nedsatt av Sametinget og Arbeids- og inkluderingsdepartementet i 2007.

Analyse gruppens mandat er ikke å lage statistikk, men å finne frem til og kommentere eksisterende statestikk om samiske forhold.

Her er noen resultater fra rapporten:
•·         Resultatene presentert i denne rapporten viser at det ikke er funnet markante forskjeller i helse mellom den samiske og den ikke-samiske del av befolkningen, slik det er rapportert for noen andre urfolksgrupper.

Rapporten viser at samer er mer misfornøyd med helsevesnet enn nordmenn.

•·         Antall sysselsatte i primærnæringene reindrift, jordbruk og fiske i samiske bosetningsområder er redusert i løpet av de siste tiårene.

•·         I de tre årene fra 2006 til 2009 gikk tallet på grunnskoleelever med opplæring i Samisk som andrespråk ned med 593 elever. Det vil si at faget mistet 29 % av elevene sine de tre siste årene.

I den samme perioden gikk tallet på samiske barnehager ned fra 67 til 60. Det samlede tallet på barn som er i samiskspråklige barnehagetilbud, gikk også noe ned, men tallet på grunnskoleelever med Samisk som førstespråk har holdt seg relativt stabilt i denne perioden.

•·         Utdanningsnivået blant befolkningen mellom 24 og 65 år i SUF-området (Sametingets område for bevilging av tilskudd) viser at det er flere som ikke har gjennomført videregående opplæring enn landsgjennomsnittet.

På den annen side har kvinner i SUF-området en relativt høy andel som har fullført universitets- eller høgskoleutdanning. I spredtbygde strøk er andelen høyere enn landsgjennomsnittet, mens den er litt under i tettsteder.

Blant menn i SUF-området er andelen av dem som har universitets- eller høgskoleutdanning, lavere enn landsgjennomsnittet, spesielt gjelder det på tettsteder.

Rapporten finner dere nederst på siden.