Mer til språk og kultur

Vibeke Larsen

-Et allsidig kulturliv styrker samisk samhørighet og identitet og bidrar til levende lokal samfunn, sier rådsmedlem Vibeke Larsen. En annen forutsetning for den samiske kulturens fremtid er samenes mulighet til å bruke sitt eget språk. Derfor denne satsingen, sier Larsen.

Publisert av Østby, Jan Roger. Sist endret 06.11.2009

-Sametingsrådets budsjettforslag for 2010 viser at vi er i gang med å gjennomføre tiltakene fra den politiske plattformen. Dette er synliggjort gjennom en økt satsing på språk og kultur, sier medlem av sametingsrådet Vibeke Larsen.

Lavangen kommune er innlemmet i forvaltningsområdet for samisk språk. Tospråklighetstilskuddet til kommunene økes derfor med over 3 000 000 kroner.

Styrking av samisk følges opp med økte midler til språkutviklingsprosjekter, utdanningsstipender og samiske publikasjoner.  

Senter for samisk i opplæringen gis et fast tilskudd på kr 500 000 og det skal i 2010 gjennomføres en omfattende språkundersøkelse.

På kulturområdet er samiske møteplasser gitt en økning på kr 250 000.

Sametingsrådet prioriterer sørsamisk språk og øker tilskuddet til Åarjelhsaemien Teatere med kr 270 000. 

Det settes av kr 2 000 000 i investeringsstøtte til nye bokbusser i Sør-Trøndelag og Kautokeino.

Sametingsrådet vil i 2010 utrede etablering av et Verdde-prosjekt, der nye modeller og arenaer for konfliktløsning inngår.

-Regjeringens forslag til statsbudsjett gir dessverre ikke rom for store økninger på Sametingets budsjett. Sametingsrådet har satt av midler til dekning av lønns- og prisstigning for de institusjonene som får direkte tilskudd. Ut over det har vi prioritert igangsetting av tiltakene flertallsrådet har forpliktet seg til å gjennomføre de neste fire årene, sier Vibeke Larsen avslutningsvis.

Vibeke Larsen
Medlem av sametingsrådet
Vibeke Larsen
94 13 01 16