Samisk parlamentarisk råd

Samisk parlamentarisk råd er et samarbeidsorgan for sametingene i Finland, Norge og Sverige.

Samerådet og samene i Russland har observatørstatus i rådet. Samisk parlamentarisk råds oppgave er å arbeide med spørsmål som berører samene på tvers av landegrensene. Samisk parlamentarisk råd skal være et fellesorgan som ivaretar samenes interesser og det skal styrke det samiske samarbeidet over landegrensene.

Samisk parlamentarisk råd har også som mål å samordne den samiske stemme internasjonalt og spesielt i forhold til andre urfolk i verden.

Samisk parlamentarisk råd ble etablert 2. mars 2000 og sametingspresidenten Sven-Roald Nystø ble valgt som rådets første president for 2000 – 2001. Samisk parlamentarisk råd har bestemt at sekretariatsfunksjonen skal ligge hos det Sametinget som har presidentvervet. Arbeidet i Samisk parlamentarisk råd blir foreløpig finansiert over sametingenes ordinære driftsbudsjett.

Det første ordinære rådsmøte ble avholdt i Enare 6. oktober 2000. Neste møte var i Karasjok 22. mai 2001. Den mest iøyefallende fellessak over landegrensene er det felles samiske språkarbeidet. Rådet har påtatt seg ansvaret for den felles samiske språknemnden.

Et annet område som krever samordning og samarbeid over landegrensene er samisk kunst- og kulturarbeid. Andre saker som vil være viktig er utdanning, forskning, duodji og annen næringsvirksomhet.

På dagsordenen er også Barentssamarbeidet, Arktisk Råd, Interreg og arbeidet med urfolksspørsmål i FN. FNs arbeid med urfolksspørsmål omfatter også arbeidet med urfolks helse i Verdens helseorganisasjon.

Presidentmøter
Presidentene i de tre sametingene har møter om felles saker etter behov. På disse møter drøftes saker som er av felles interesse for de tre sametingene.

 
Publisert av Pål Hivand. Sist endret 09.03.2010
*Politikk og demokrati - Samisk parlamentarisk råd
Informasjon Publisert 09.11.2009

Følgende sametingsrepresentanter utgjør det norske Sametingets delagasjon (2009 - 2013) til Samisk parlamentarisk råd