Høring av Norge i FNs menneskerettighetsråd 2. desember

Laila Susanne  Vars

Onsdag 2. desember, kl. 09.00, skal Norge i FNs menneskerettighetsråd presentere sin nasjonale rapport om menneskerettighetssituasjonen i landet, svare på spørsmål og motta anbefalinger fra de andre medlemslandene.  Sametinget deltar i Norges delegasjon.

Publisert av Østby, Jan Roger. Sist endret 01.12.2009

Presentasjonen er en del av Universal Periodic Review (UPR), en høringsordning som gjennomføres i FNs menneskerettighetsråd for alle FNs medlemsland. 

Den norske delegasjonen vil bli ledet av utenriksministeren, visepresidenten i Sametinget, representanter fra Utenriksdepartementet, Justis- og politidepartementet, Arbeids- og inkluderingsdepartementet, Barne- og likestillingdepartementet, Helse- og omsorgsdepartementet og Kunnskapsdepartementet.

- Jeg er godt fornøyd med den åpne og inkluderende prosessen som har vært i forkant av UPR- høringen i Geneve, hvor Sametinget har vært med på forberedelsene. Det er også forbilledlig av Utenriksministeren å gi Sametinget taletid under høringen, sier Sametingets visepresident Laila Susanne Vars.

- For Sametinget er det viktig å peke på de områdene hvor vi sammen med regjeringen kan gjøre mer for å sikre en nasjonal oppfølging av de globale menneskerettighetene. I mitt innlegg kommer jeg blant annet til å fokusere på utfordringene for samisk språk, sjøsamenes rettigheter og skolenedleggelser i de samiske områdene, sier Vars.

UPR-prosessen innebærer at det enkelte land lager en rapport om gjennomføringen av menneskerettighetene nasjonalt som oversendes FNs menneskerettighetsråd.

Den norske rapporten ble oversendt 8. september i år. I tillegg til Norges nasjonale rapport vil to dokumenter ligge til grunn for eksamineringen av Norge; en rapport som sammenfatter offisielle og relevante FN-dokumenter og en rapport med informasjon og anbefalinger fra sivilt samfunn.

Her vil du kunne lese de tre rapportene som danner grunnlaget for utspørringen av Norge.

http://www.ohchr.org/EN/HRBodies/UPR/PAGES/NOSession6.aspx

Her vil du kunne følge med når Norge overhøres i Menneskerettighetsrådet på onsdag 02.12.09 kl. 09.00-12.00.

http://www.un.org/webcast/unhrc/index.asp

*Visepresident Laila Susanne Vars
TelefonMobilE-post
+47 78 47 40 00+47 977 54 102 laila.susanne.vars@samediggi.no