Sametinget belyste sjøsamiske rettigheter i Geneve.

Laila Susanne  Vars

Visepresident Laila Susanne Vars brukte sin taletid til FNs menneskerettighetsråd til å ta opp den sjøsamiske rettighetskampen. Hun påpekte blant annet viktigheten av å forsterke sjøsamiske rettigheter slik at den sjøsamiske kulturen kan bestå.

Publisert av Østby, Jan Roger. Sist endret 02.12.2009

Hun understreket at Sametinget er fornøyd med regjeringens løfte om å følge opp Kystfiskeutvalgets rapport fra 2008, men påpeker samtidig nødvendigheten av en erkjennelse av sjøsamenes rettigheter til marine ressurser i samiske kystområder.

Sikre rettigheter

Videre pekte Sametingets visepresident på den pågående prosessen om å sikre samenes rettigheter i de samiske områdene sør for finnmark.

- Vi håper på en rask prosess fra regjeringen som sikrer oss mot videre tap av land og ressurser for samene i disse områdene, sa Laila Susanne Vars fra talerstolen.  

Samisk språk

Visepresident Vars benyttet også muligheten til å fokusere på samisk språk og kultur. I denne sammenhengen trakk hun fram Sametingets bekymring for nedleggelse av grendeskoler i de samiske områdene, samt den manglende kunnskapen om samisk språk og kultur i helsevesenet og fengsler.  

*Visepresident Laila Susanne Vars
TelefonMobilE-post
+47 78 47 40 00+47 977 54 102 laila.susanne.vars@samediggi.no

Filer