Pilotprosjekt for å styrke jordbruket i Indre-Finnmark

Marianne Balto

I Indre-Finnmark har mange bruk blitt nedlagt. Sametinget, Innovasjon Norge og Fylkesmannen i Finnmark inviterer Porsanger, Kautokeino og Karasjok til fellesmøte for å styrke jordbruket i Indre-Finnmark.

Publisert av Østby, Jan Roger. Sist endret 04.01.2010

I 2009 har Sametinget, Innovasjon Norge og Fylkesmannen i Finnmark hatt flere møter med bønder for å diskutere hva som må til for å sikre jordbruket i Indre-Finnmark. Partene er enige om å samarbeide om å legge til rette for et levedyktig jordbruk.

I kommunene Porsanger, Kautokeino og Karasjok har det vært en nedgang i antall melkekyr på 23 % fra 2003 til 2009, mens det i Finnmark og resten av landet har vært en reduksjon på 7-8 %.

Størst nedgang har det vært i Karasjok med 34 %. Når det gjelder antall bruk med sau har det vært en nedgang på 42 %, mens det i Finnmark har vært en nedgang på 9 %.

Sametingets samarbeidspartnere har derfor invitert disse tre kommunene til et møte den 06. januar 2010 på Sametinget for å diskutere hva man kan gjøre for å snu denne negative utviklingen. 

Det er kommunenes ansvar å legge til rette for næringsutvikling. Sametinget vil være med å finansiere deler av dette pilotprosjektet som kommunene vil få tilbud om å realisere.

Hvis dette pilotprosjektet blir vellykket vil Sametinget vurdere om liknende prosjekter kan gjennomføres i andre områder med samme utfordringer.

Møtet begynner onsdag 06.01.2010 kl.12.00 på Sametinget. Pressen inviteres til møtet.

Rådsmedlem
Marianne Balto deltar på møtet.

Marianne Balto
Mobil
48 06 33 58