Ønsket folkets innspill

Egil Olli

Sametinget opplevde stort oppmøte og gode diskusjoner på folkemøtene som ble arrangert i Troms og Nordland forrige uke. Sametingspresident Egil Olli er meget fornøyd med engasjementet.

Publisert av Holmgren, Hanne. Sist endret 10.03.2010

I det videre arbeidet med Samerettsutvalget II er det viktig for Sametinget å ha en bred kjennskap til situasjonen slik den er i dag, og til folkets synspunkter på framtidige løsninger. 

- For å få denne kunnskapen er det viktig at vi lytter til menneskene i de samiske områdene som kommer til å bli berørt. Gode innspill fra befolkningen gjør Sametinget i bedre stand til å oppnå gode resultater i de kommende konsultasjonene med Regjeringen, uttaler sametingspresident Egil Olli.  

Samerettsutvalget IIs forslag om blant annet en kartleggingslovgivning var et gjennomgående diskusjonsemne og de oppmøtte var generelt positivt innstilt til et slikt lovforslag. Selve forslaget omhandler identifiseringen av individuelle eier- og bruksrettigheter i de samiske områdene sør for Finnmark.

Den foreslåtte forvaltningsordning vil gjelde for rest-eiendommen, det vil si de deler av den statlige eiendom som ikke kommer under privat individuell eller kollektiv eiendomsrett under kartleggings- og anerkjennelsesprosessen.

Veien videre

Sametingspresident Egil Olli understreker at alle innspill som kom fram på folkemøtene vil bli tatt med i det videre arbeidet, og at Sametinget også kommer til å være mottakelig for innspill i etterkant av folkemøtene.

- Det videre arbeidet med Samerettsutvalget II vil være en tung prosess. Og vi vil nok måtte konsultere om dette over flere år. Vi trenger gode innspill hele tiden, ikke bare i dag, sier Olli.

De første konsultasjonene mellom Sametinget og Regjeringen forutsettes å finne sted i løpet av de første månedene.